Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Общество

Манолова съди решението на КЕВР за по-скъпата топлоенергия

Омбудсманът Мая Манолова и три граждански организации дадоха на съд и  решението на КЕВР за увеличението на цените на топлинната енергия. Те внесоха жалба срещу решението на регулатора в Административен съд София-град.

Общественият защитник обясни, че мотиви за жалбата са нарушена процедура от страна на регулатора, който не е провел обществено обсъждане.

По думите на Манолова не е имало и заявления от топлофикациите с искане за поскъпване на услугата и така регулаторът служебно е увеличил цената в интерес на енергийните дружества. Тя допълни, че в решението на КЕВР липсват и мотиви.

Преди дни Манолова и представители на две граждански сдружения внесоха жалба в Софийския административен съд срещу КЕВР заради шоковото увеличение на цените на природния газ.

От 1 април природният газ в страната поскъпна, като цената за второто тримесечие е с 30 на сто по-висока в сравнение с предходните три месеца. Това доведе и до повишаване на цените на топлинната енергия, като най-голямо е повишението в Плевен – с над 37 на сто, а най-малко във Велико Търново – с близо 18 процента.
От 1 април се повиши с решение на КЕВР и цената на студената вода в София с 18 на сто. Върховната административна прокуратура протестира пред съда това решение.

Предстои прокуратурата да прецени дали има основание да протестира пред съда и решението на регулатора за цената на газа.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *