Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Политика Правителство

Цацаров отказа да оспори законността на изборите

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите за народни представители в 44-ото Народно събрание. Това съобщават от прокуратурата. Лидерите на Коалиция „Обединение ДОСТ“ Лютви Местан и Орхан Исмаилов сезираха с жалба главния прокурор, с която поискаха той да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите. Цацаров е изпратил писмо до партийните ръководители, в което мотивира отказа си.

Съгласно Изборния кодекс споровете относно законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител се решават от Конституционния съд.

В Изборния кодекс е уредено правото на кандидатите за народни представители, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите, да оспорят законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител пред орган по чл. 150 ал. 1 от Конституцията, какъвто е главния прокурор, в 7-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

В 15-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия главният прокуро въз основа на постъпилото оспорване може да сезира Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители или на избора на народен представител.

На 4 април 2017 г. лидерите на Коалиция „Обединение ДОСТ“ Лютви Местан и Орхан Исмаилов са сезирали с жалба главния прокурор на България, с която са поискали той да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите.
С жалбата се оспорва законността на изборите за народни представители в 44-то Народно събрание и са изложени твърдения за извършени значими нарушения на изборния процес, нарушаващи грубо конституционните права на българските граждани.

Посочено е, че нарушаването на правата е осъществено чрез организирано възпрепятстване на български граждани, пребиваващи в Турция да осъществят правото си да гласуват в България, като са били организирани блокади на ГКПП „Капитан Андреево“, „Малко Търново“ и „Лесово“.

Сочи се, че за упражняването на правото на гласуване на територията на Турция е въведено противозаконно изискване за образователен ценз за писмена грамотност на български език. Позовавайки се на медийни изяви на представители на Коалиция „Обединени патриоти“, се твърди, че е осъществена груба намеса в работата на ЦИК и нарушаване на нейната независимост.

След анализ на изложението на лидерите на Коалиция “Обединение ДОСТ“ и на приложените материали, позовавайки се на Решение на Конституционния съд от 2013 година главният прокурор е преценил, че не е налице обоснована необходимост за сезиране на Конституционния съд. Липсват данни за тежки и повсеместни нарушения, довели до опорочаване на изборния процес и неговите резултати. Няма данни за нарушения от такова естество, че да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите.

Главният прокурор отказа да оспори пред Конституционния съд и законността на изборите в отделни многомандатни избирателни райони  – 16 МИР- Пловдив и 5 МИР – Видин, по сигнали от кандидати за народни представители в тези райони.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *