Цацаров отказа да оспори законността на изборите

Споделете лесно и бързо тази публикация

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите за народни представители в 44-ото Народно събрание. Това съобщават от прокуратурата. Лидерите на Коалиция „Обединение ДОСТ“ Лютви Местан и Орхан Исмаилов сезираха с жалба главния прокурор, с която поискаха той да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите. Цацаров е изпратил писмо до партийните ръководители, в което мотивира отказа си.

Съгласно Изборния кодекс споровете относно законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител се решават от Конституционния съд.

В Изборния кодекс е уредено правото на кандидатите за народни представители, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите, да оспорят законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител пред орган по чл. 150 ал. 1 от Конституцията, какъвто е главния прокурор, в 7-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

В 15-дневен срок от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия главният прокуро въз основа на постъпилото оспорване може да сезира Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители или на избора на народен представител.

На 4 април 2017 г. лидерите на Коалиция „Обединение ДОСТ“ Лютви Местан и Орхан Исмаилов са сезирали с жалба главния прокурор на България, с която са поискали той да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите.
С жалбата се оспорва законността на изборите за народни представители в 44-то Народно събрание и са изложени твърдения за извършени значими нарушения на изборния процес, нарушаващи грубо конституционните права на българските граждани.

Посочено е, че нарушаването на правата е осъществено чрез организирано възпрепятстване на български граждани, пребиваващи в Турция да осъществят правото си да гласуват в България, като са били организирани блокади на ГКПП „Капитан Андреево“, „Малко Търново“ и „Лесово“.

Сочи се, че за упражняването на правото на гласуване на територията на Турция е въведено противозаконно изискване за образователен ценз за писмена грамотност на български език. Позовавайки се на медийни изяви на представители на Коалиция „Обединени патриоти“, се твърди, че е осъществена груба намеса в работата на ЦИК и нарушаване на нейната независимост.

След анализ на изложението на лидерите на Коалиция “Обединение ДОСТ“ и на приложените материали, позовавайки се на Решение на Конституционния съд от 2013 година главният прокурор е преценил, че не е налице обоснована необходимост за сезиране на Конституционния съд. Липсват данни за тежки и повсеместни нарушения, довели до опорочаване на изборния процес и неговите резултати. Няма данни за нарушения от такова естество, че да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите.

Главният прокурор отказа да оспори пред Конституционния съд и законността на изборите в отделни многомандатни избирателни райони  – 16 МИР- Пловдив и 5 МИР – Видин, по сигнали от кандидати за народни представители в тези райони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *