Проектонаредба предвижда най-ниската основна полицейска заплата да бъде 662 лв.

Споделете лесно и бързо тази публикация

Полицаите да получават повече пари – това са основните предложения към наредбата за размера на основните заплати в МВР, става известно от резултатите от общественото обсъждане на нормативния акт, с който служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов предложи “пълна промяна” на административната реформа в системата.

Заплатите на полицаите за първи път стават публични. Това се случва заради приемането в края на миналата година на нов Закон за МВР, който беше изготвен от предишното правителство. С него се въведе т.нар. “административна реформа”, за която Узунов още при встъпването си в длъжност обяви, че ще измени.

Служебният вътрешен министър многократно обявяваше, че с приетите разпоредби обслужващият персонал в системата, който трябва да подсигурява полицаите, е по-добре платен от самите полицаи.

Изготвената от екипа му наредба променя това. В нея е записано най-малко пари ще получават младшият полицай, пожарникар, автоконтрольор – 662 лв. Основното месечно възнаграждение на главния секретар на МВР пък ще е 2136 лв., а на зам.-министър ще е до 2571 лв.

Началник на отдел ще има основно месечно възнаграждение от 1456 лв., разследващ полицай в ГДБОП ще се разписва срещу основна заплата от 937 лв. Полицейски инспектор – 1215 лв., началник на Районна служба за пожарна и аварийна безопасност ще получава основно възнаграждение от 1352 лв., а началник-група в Специализираният отряд за борба с тероризма ще има основно възнаграждение 1027 лв.

Държавни служители със средно образование, които са назначени в МВР ще получават максимум 682 лв. основно възнаграждение. Това са полицаи, пожарникари, спасители. Снабдител в МВР, със средно образование ще има месечно възнаграждение в размер до 491 лв., а чистачът ще получава между 460 и 470 лв.

Върху основните заплати се изплащат добавки за прослужено време, извънреден труд, нощен труд или за работа при специфични условия и др. Не е известно колко точно са тези пари, защото зависят от ранг и стаж в системата на полицията.

Наредбата цели да подобри редът и организацията на определянето на заплатите на служителите, както и последващия контрол при разходване на финансовите средства за това, мотивират се от министерството. Основните предложения в нея на различни синдикални организации и други обаче едва ли ще бъдат приети. Основно те са за увеличаването на парите на служители различните сектори на системата.

Но такива промени ще изискват допълнителни средства, каквито в бюджета на МВР за 2017 г. (който е близо 1.2 млрд. лв.) не са предвидени.

Първоначално предишното ръководството на МВР обяви голям брой промени, които искаше да въведе в системата. Те бяха посрещнати с недоволство и протести. По-късно стана известно, че министерството се е отказало от ключови свои предложения. Повече за това четете тук. За окончателните изменения в закона четете тук.

В крайна сметка една от основните промени остана, че част от служителите на МВР (тези, които имат административни функции – шофьори, обслужваща администрация) вече ще бъдат държавни служители, а това рефлектира върху заплатите и други привилегии в системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *