25.07.2024

Северна Корея изстреля поредна балистична ракета

Напрежението на международната сцена и по-специлано на Корейския полусостров продължава да се увеличава. На фона на няколкото разменени задочно реплики и заплахи между САЩ и КНДР от комунистическата република изстреляха поредна балистична ракета, съобщава „Би Би Си“. Медията се позова на южнокорейски и американски военни представители.

Според информациите изпитанието е приключило с провал, тъй като ракетата се е взривила секунди след пуска.

Този тип изпитания бяха изрично забранени с резолюция на ООН, но Пхенян системно я нарушава. Тихоокеанското командване на американските ВМС посочи, че е следило ракетата на радарите си, като тя е излетяла от пристанищния град Синпо. Коментарите от Вашингтон са, че е малко вероятно да става въпрос за проба на система с междуконтинентален обсег.

Няколко часа по-рано вчера КНДР показа на военен парад устройство, което поне на външен вид наподобява балистична ракета с голям радиус на действие. Очакванията бяха 105-ата годишнина от рождението на първия севернокорейски лидер Ким Ир Сен да стане повод за нова демонстрация на сила от страна на изолираната комунистическа страна.

На този фон американският вицепрезидент Марк Пенс пътува за Сеул, където се очаква да коментира с южнокорейското политическо ръководство възможностите за спиране на севернокорейските програми за ядрено оръжие и балистични ракети. Американският държавен глава Доналд Тръмп разпореди в района на Корейския полуостров да бъде разположена ударната група на самолетоносач.
Китайският външен министър Ван И предупреди, че напрежението в региона ескалира и „всеки момент може да избухне конфликт“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *