Новият парламент ще започне работа с обещания за европредседателство и по-високи доходи

Споделете лесно и бързо тази публикация

Новият парламент ще започне работа на 19 април, за когато президентът Румен Радев е насрочил конституирането му. Очаква се заседанието да бъде водено от най-възрастния депутат Тома Томов, който е народен представител от “БСП за България”, а държавният глава да направи встъпително слово.

През януари Радев обяви, че очаква от 44-ия парламент съдебна реформа, а в последното си изявление пред нацията той заяви, че депутатите трябва да намерят решение, с което да се ограничат опитите на чужди държави за влияние на избирателния процес у нас. По думите на държавния глава народът очаква и по-високи доходи.

Речи ще държат и партийните лидери, по време на които се очаква да определят приоритетите си за мандата. Има съгласие, че национален приоритет ще бъде българското председателство на Европейския съюз (ЕС).

ГЕРБ и “Обединените патриоти”, които се очаква да излъчат правителство в рамките на 44-ия парламент, подписаха управленска програма с няколко приоритета, сред които и увеличаване на доходите и на минималните пенсии. БСП пък е готова с няколко законопроекта, които да внесе за обсъждане и гласуване в изпълнение на предизборните си обещания.

Големият въпрос е кой ще бъде председател на 44-ия парламент, чието избиране трябва да се случи на първото парламентарно заседание. Цецка Цачева не може да заеме този пост веднага, тъй като ще стане депутат, след като Ивайло Московски стане министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *