Почина бившият секретар на ЦК на БКП Сава Дълбоков

Споделете лесно и бързо тази публикация

На 97-годишна възраст почина бившият секретар на ЦК на БКП Сава Дълбоков, съобщиха от Община Свищов.

„На 14 април той пое по своя вечен път, оставяйки след себе си дела за пример и достоен живот. Приносът му за Свищов, като смел българин и отговорен държавник, е част от историята на нашия град, с която всички се гордеем. Неговата любов към родината и смелост да отстоява нейния суверенитет са пример за поколения наред“, заявиха от местната администрация.

Сава Атанасов Дълбоков е роден на 17 декември 1919 година в свищовското село Овча могила. Завършва право в Софийския университет. Член е на РМС от 1934 г. и на БКП от 1936 г. През 1942 година излиза в нелегалност и постъпва в партизанска чета „Христо Ботев“ (на която е политкомисар), действаща в Свищовския край.

Има издадени 3 смъртни присъди. След 9 септември 1944 година е първи секретар на Околийския комитет на БКП в Свищов. Бил е първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Плевен. Многократно е избиран за народен представител и през годините е заемал отговорни държавни постове, като заместник-министър и министър в няколко правителства на България.

Бил е секретар на ЦК на БКП (1972 – 1976). На 25 май 1982 година с решение № 50 на ИК на ОбНС Сава Дълбоков става почетен гражданин на град Свищов.

Погребението ще се състои в Централните софийски гробища на 22 април (събота) от 11.30 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *