Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Свалиха Шоуто на Слави, Васил Иванов не успя да каже за Нова

bTV не излъчи Шоуто на Слави, в което разследващият журналист Васил Иванов трябваше да обяви защо напуска Нова телевизия.
bTV пусна повторение на старо предаване, а на екрана се появи надпис „Днешният епизод от „Шоуто на Слави“ няма да бъде излъчен заради несъответствие със стандартите за съдържание“.

По-рано днес Васил Иванов съобщи в профила си във Фейсбук, че напуска Нова и публикува предизвестието си до шефа на телевизията Дидие Щосел, в което посочва причината – „системна цензура, налагана от Дарина Сарелска, директор на „Новини и актуални предавания“. Журналистът уточни, че ще представи доказателства за това по-късно в „Шоуто на Слави“.

Малко след като го спряха обаче, от телевизията излязоха с позиция, в която се казва:

„bTV счита, че представянето на едностранна позиция противоречи на етичните стандарти и на добросъвестността. bTV стои твърдо зад спазването на законодателната рамка в страната и високоетичните стандарти.“

От „Шоуто на Слави“ съобщиха, че утре ще дадат пресконференция, в която ще участва и Иванов. А самият Трифонов написа писмо до медиите, в което заяви:

„Уважаеми колеги журналисти, тази вечер моето шоу беше спряно. Беше спряно отново. Този път причината е следната: на гости ми беше разследващият журналист от Нова телевизия Васил Иванов.

В предаването той разкри изключително гнусни и скандални случаи на цензура и корупция, подкрепени с факти и записи. Тъй като предаването е на запис, още преди това получих писмо от мениджмънта на БиТиВи да не интервюирам Васил Иванов.

Аз не се съобразих с това искане. Реализирах предаването, защото смятам, че истината и моралът са по-важни от всичко. Интервюирах Васил Иванов, след това получих отново писмо от БиТиВи, в което те искат да махна интервюто. Аз отново не се съгласих и предаването беше спряно.

За да научите цялата истина, заповядайте утре на нашата пресконференция, на която ще присъства и Васил Иванов. Часът и мястото ще ви съобщим допълнително. Вярвам, че истината и свободата на словото са важни не само за нас, а и за вас“.

Васил Иванов пък написа във Фейсбук:

„Спряха Шоуто на Слави заради моето участие! Заснехме предаването, разказах и показах неопровержими факти за оказваната върху мен цензура от Нова телевизия, публиката онемя. 15 минути преди излъчването Слави ми се обади и ми каза, че шефовете на БТВ са му заявили, че частта с моето участие няма да бъде излъчена, а тя бе 35 минути. Той е отказал категорично да се пусне без моето участие.

Не мога да повярвам, че БТВ спира предаване, в което журналист от конкурентната медия разказва за цензурата, налагана му в нея. Това доказва, че центъра на политическата цензура (защото аз показах политическа корупция и свързаното с това мое цензуриране) е един и същ. И вече едва ли някой ще се усъмни в думите ми, че съм жестоко цензуриран от 1 година насам. Браво на Слави – оказа се истински мъж. Утре на пресконференция ще повторим предаването, както бе заснето днес. Ще се предава по интернет“.

Пред „Труд“ Иванов уточни само, че от 4 месеца е готово разследване, което показва корупция на кмет на столичен район.

Това не е първото спиране на „Шоуто на Слави“. През март, след като не излъчиха един от епизодите, от телевизията обясниха, че водещият е употребил ефира за лична кампания. Тогава той изчете отворено писмо до политиците, в което се закани, ако не се занимаят с въпросите на референдума, иницииран от него, да организира протест пред парламента.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *