Плевнелиев отправи критики към Радев и служебния кабинет

Споделете лесно и бързо тази публикация

Президентът с мандат 2012-2017 Росен Плевнелиев критикува наследника си Румен Радев заради предложените изборни промени, които ограничават гласуването на българите в чужбина. Идеята за тези промени бе оттеглена, а публикуваният за обществено обсъждане спорен законопроект – свален.

С уговорката, че подкрепя по принцип новия държавен глава, Плевнелиев допълни, че се надява тази грешка на Радев да бъде коригирана бързо. По думите му не отивало на държавен глава да разединява нацията.

Въпреки че подкрепя и пожелава успех на Радев, Плевнелиев подчерта, че е притеснен от първите грешки на новия президент и определи като най-голяма идеята за нови изборни промени. “Първо си помислих, че може би това е някакво неразбирателство между една или друга институция в държавата, но, разбира се, публичното обръщение на държавния глава към народа разсея всички тези слухове. Насочи много внимателно прожекторите, като продължава да отстоява позицията за уседналостта като решение за намаляване на влиянието на определена държава”, каза Плевнелиев.

След това Плевнелиев призна, че е имало опити за намеса в изминалите избори от Турция, но не само. “Преди всичко тук трябва да се насочат прожекторите към Русия. Нека никога не забравяме, че Русия инициира най-мащабната досега кибератака в ден на избори в България и в ден на референдум”, каза Плевнелиев.

Предишният президент разкритикува служебния кабинет, защото е направил чистки, които не са нужни. Обърна поглед и към новото правителство – надявал се да има пълен мандат и коментира партньора на ГЕРБ в бъдещото управление Обединените патриоти. Плевнелиев цитира първия държавен глава на Петата френска република Шарл дьо Гол, когото нарече “велик президент”: “Патриоти са тези, които обичат родината си, националисти са тези, които мразят различния”. Плевнелиев каза, че на него много му се ще “България да обогати европейската политическа сцена и европейския демократичен проект, като в един момент покажем, че в България националистите могат да бъдат умерени”.

Плевнелиев препоръча да се направи всичко възможно 2% от БВП да отидат за отбрана, тъй като армията не била на висотата на рисковете, които възникват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *