Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Най-четени

Разследването срещу Динко Вълев за насаждане на омраза продължава

Въпреки че вече един прокурор постанови, че Господин Вълев, известен като Динко, е подбуждал към дискриминация, насилие и омраза, прокуратурата продължава да разследва случая. Това съобщиха от държавното обвинение за „Дневник“.

Междувременно приятелката на Вълев подаде сигнал срещу него, че е била пребита, като казусът все още не е стигнал до прокуратурата, а е на доклад в МВР (информацията е към сряда). От държавното обвинение не са се самосезирали, въпреки, че случаят беше оповестен публично. Медици са констатирали, че момичето е била с лека телесна повреда.

Повод за проверката срещу Вълев беше сигнал от Българския хелзинкски комитет заради излъчен от Би Ти Ви репортаж през февруари 2016 година, в който той разказва, че е задържал 16 чужденци. Той звъни на 112 и казва на операторите, че ще „запука“ и „изпише“ някой от задържаните, а на записа се чува и как крещи на английски език „Всички долу“, как псува, как се заканва, че ще убие един „циганин“ и че „ще ги поударя малко, ще ги лопам“.

Случаят беше препращан от прокуратурата в София и Средец няколко път. Последно Върховната касационна прокуратура реши, че компетентната прокуратура да се произнесе дали Вълев е извършил престъпление е тази в Средец.

Заключението на прокурор Валентина Маджарова беше, че Вълев е подбуждал към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност и етническа принадлежност, осъществено в условията на продължавано престъпление, чрез слово и чрез средства за масова информация.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *