България иска всяка година преговори с ”Газпром” за цената

Споделете лесно и бързо тази публикация

Цената на природния газ, който страната ни купува от “Газпром“, да може да се предоговаря всяка година, като за първите две това да става на всеки шест месеца.
Това е българската позиция по предложените от руския газов гигант отстъпки, свързани с делото за монополно положение, заведено срещу “Газпром” от Европейската комисия.

Това каза за БНР енергийният министър Николай Павлов и допълни, че цената ще бъде разисквана на по-късен етап.
“Сега просто се договаря рамката на така направеното предложение от страна на “Газпром“”, каза министърът.

Страната ни ще настоява и за отпадане на задължението на “Булгаргаз“ да плаща заявените предварително количества синьо гориво на руснаците, дори когато те не са използвани напълно, обясни Павлов.

“Притеснителното в тяхното предложение е, че се дава достъп до българския пазар на фирми в Унгария, Словакия и Полша, а няма реципрочност. Тоест не е предвиден такъв ангажимент, с който ние да имаме възможност да продаваме на тяхна територия”, коментира енергийният министър.

“Посоката на търговията е само към България. Ние към този ангажимент сме възразили и съответно искаме нашите компании и “Булгаргаз“ да имат достъп до пазарите на съответните държави”, допълни Павлов.

Директорът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов каза неотдавна, че не е ясен начинът, методиката, по която ще бъдат определяни цените на природния газ за България и как те ще бъдат променяни.

Позициите на газовите ни компании са готови и ще бъдат изпратени в срок в Еврокомисията.

Крайният срок за пращане на становища по предложеното споразумение между ЕК и “Газпром” остава непроменен – 4 май, съобщиха от Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *