Цацаров иска да се снеме имунитетът на трима депутати

Споделете лесно и бързо тази публикация

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за снемане имунитета на народните представители Веселин Марешки, Светла Бъчварова – Пиралкова и Делян Добрев. Това съобщиха от прокуратурата.

Първото искане е за снемането на имунитета на народния представител и лидер на ПП “Воля“ Веселин Марешки във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в съда обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна.

Обвинителният акт срещу Веселин Марешки е за причиняване на лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на болка и страдание без разстройство на здравето, на общинския съветник Костадин Костадинов при изпълнение на функциите му и за изнудване.

Второто искане на главния прокурор е за снемане на имунитета на народния представител от “БСП за България” Светла Бъчварова – Пиралкова. Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу нея за сключване на неизгодни сделки докато е била председател на Селскостопанската академия.

Третото внесено от главния прокурор искане е за снемане имунитета на депутата от ГЕРБ и бивш министър на икономиката, енергетикати и туризма в първото правителство “Борисов” Делян Добрев.

Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на над 4.5 млн. евро. Делян Добрев вече сам се съгласи депутатският му имунитет да бъде свален. От прокуратурата напомнят обаче, че за да произведе правни последици, е нужно подаването му след внасяне на искане от главния прокурор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *