20.07.2024

Македонският президент Георге Иванов призова за спокойствие, след като протестиращи нахлуха в парламента в Скопие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Иванов каза в телевизионно обръщение, че е извикал лидерите на основните политически партии на среща днес. Той призова за „разумно и отговорно поведение“.

„Депутатите носят главна отговорност за възстановяване на положението в съответствие с конституцията и законите, които бяха нарушени“, заяви Иванов.

77 ранени

Полицията използва зашеметяващи гранати и влезе в сблъсъци с протестиращите пред парламента, при което бяха ранени седем души.

Конфликтът избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента. Те нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател – Талат Джафери. Той е първият етнически албанец, който става председател на парламента в Македония, откакто страната стана независима през 1991 г.

Властите заявиха, че при сблъсъците във и пред парламента са били ранени 77 души, включително полицаи и депутати.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини осъди насилието.

„Ние осъждаме… нападенията срещу депутати в Скопие. Проявите на насилие в парламента са напълно неприемливи“, каза тя.

Американското посолство в Македония също осъди насилието в парламента, като каза, че нападението „е несъвместимо с демокрацията и е неприемлив начин за уреждане на различията“.

Посолството заяви, че мнозинството от депутатите е избрало етническия албанец Талат Джафери за председател на парламента.

То изрази готовност да работи с Джафери, „за да подкрепи демокрацията и да поощри интересите на Македония“.

Албания е „обезпокоена“

Съпроводените с насилие протести в македонския парламент предизвикаха тревога в съседна Албания. Правителството в Тирана призова „политическите лидери да проявят сдържаност и да избягват реторика, която може още повече да изостри напрегнатата обстановка“.

Албанското външно министерство каза, че следи „изострянето на обстановката в Македония с голямо безпокойство“.

„Подобни сцени на насилие срещу избраните представители на македонския народ са неприемливи“, заяви министерството.

Властите в Косово също изразиха тревога.

Бойко Борисов: Демокрацията не допуска насилие

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе телефонен разговор с македонския президент Георге Иванов, съобщи пресцентърът на партия ГЕРБ.

В разговора Борисов подчерта, че демокрацията не допуска насилие, и призова за разум, спокойствие и единение в Македония.

„Това е необходимо на всеки народ и във всяка държава“, подчерта Борисов.

От своя страна президентът на Македония Георге Иванов изрази пред бъдещия премиер Бойко Борисов благодарност за съпричастността на българския народ, се казва в съобщението на ГЕРБ.

В София МВР заседава поради напрежението

На консултативна среща в Министерството на вътрешните работи беше обсъдена обстановката в съседна Македония, съобщи пресцентърът на МВР.

В срещата участваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов, ръководители на структурите в областта на сигурността.

Участниците направиха анализ и оценка на ситуацията и на възможните варианти за нейното развитие.

Оценката към момента е, че не съществуват непосредствени рискове.

Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *