24.07.2024

Борисов: Патриотизъм е да накараме хората да вярват в Господ

Патриотизъм е да накараме хората да вярват в Господ, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на освещаването на новата катедрала в Ловеч „Св. Св. Кирил и Методий“.
От църковното настоятелство припомниха, че партия ГЕРБ дари 100 000 лв. от субсидията си за изграждането на храма, а правителството „Борисов“ отпусна още 500 000 лв.

„Има притчи, които казват, че няма значение кой какво е дарил, а да е от сърце“, коментира експремиерът. Според него откриването на храма е добър знак за цялото православие.

„Колкото повече църкви и манастири има, толкова по-добре. Това е патриотизмът-да накараме хората да вярват в Господ, да се уповават на него. Това ни е поддържало през вековете“, посочи Борисов.

„Хубав ден за мира. Дядо Гавриил действително подбра много хубав ден. Иначе има притчи, които казват, че няма значение кой колко е дарил, важното е да го е направил от сърце“, каза лидерът на ГЕРБ.

Той посочи, че всеки от ГЕРБ, кой колкото има, малко или много, дава за вярата и за това да се слави Господа.

„Както е казано в Евангелието, без Господа нищо не може да се направи. Бог пред нас, ние след него. България винаги ще е добре“, каза още Борисов.

Той съобщи, че миналата седмица е била открита нова църква в Ямбол, а след броени дни нов храм ще отвори врати и в Сливен.

„Вместо да броим джамии, да се правят някои на големи герои, истината е в толерантността. Да се строи и гради“, каза още Бойко Борисов, който не пожела да коментира въпроси за бъдещото правителство.

Катедралният храм е централният съборен храм на един град, а в случая и на цялата Ловчанска епархия, и освещаването на такъв храм е събитие, което се случва изключително рядко.

Последното такова освещаване е преди 91 години на Видинската катедрала „Св. Димитрий“.

Построяването на катедралата в Ловеч е мечта на Ловчанските митрополити и гражданите на Ловеч още от началото на миналия век, но по редица причини и неблагоприятни обстоятелства градежът не се е осъществил до днес.

Едва през 2001 г. от Ловчанска света митрополия, след встъпването в длъжност на Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, успява да закупи мястото за изграждането на църквата в центъра на града.

Строителството започва 4 години по-късно, през 2005 г., и приключва след 12 години с неуморните усилия на Ловчанския митрополит Гавриил.

Изградена е почти изцяло с български средства – с дарения от Държавата и частни фирми и лица.

Новата църква има забележителните 850 кв. м застроена площ и височина 25 м и с красивата си архитектура е истинско украшение за центъра на града.

Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие – изящни полиелеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Авраамов, дърворезбован иконостас – дело на смоленски майстори, красива мраморна настилка.

Разполага с две нива – на приземния етаж е разположен вече осветеният храм „Въведение Богородично”.

Църквата е оборудвана и с помещения, където ще бъдат разположени храмова библиотека, стая за неделно училище, което предстои да бъде открито през настъпващата есен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *