Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Най-четени

Половината данъчни декларации тази година са подадени онлайн

Всяка втора данъчна декларация тази година е подадена по електронен път в Националната агенция за приходите (НАП), съобщава БНТ.

Близо 500 хиляди са физическите лица в България, които задължително следва да декларират пред НАП доходите си. „Почти всяка втора данъчна декларация към момента е подадена по интернет и съвсем очевидно е, че хората предпочитат да свършат това, което имат да вършат към бюджета от компютъра вкъщи, вместо да посещават офис и да чакат някъде“, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Подаването на данъчните декларации по електронен път е възможно по два начина – чрез персонален идентификационен код, който се издава безплатно в офисите на НАП, или чрез електронен подпис.

От приходната агенция напомнят, че крайният срок за деклариране на доходите на физическите лица за 2016 г. е 2 май, но призовават гражданите да не чакат последния възможен ден за това. До 500 лева е глобата за неподадена данъчна декларация, а глобата за невярно подадена информация в документа може да достигне до хиляда лева.

Самоосигуряващите се българи освен данъчна декларация трябва да подадат и осигурителна, напомнят от НАП.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *