Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД

Просветното министерство ще съди Община Несебър за съборената станция в Равда

Mинистерството на образованието и науката (МОН) ще сезира прокуратурата за разрушената сграда – някога ученически лагер, в Равда, предаде БТА. Ведомството заяви в своя позиция, цитирана от БГНЕС, че ще заведе дела срещу Община Несебър, по чиято заповед бе съборена станцията.

От пресцентъра на МОН уточняват, че ще се обърнат към държавното обвинение в първия работен ден от следващата седмица, като ще сезират Районната прокуратура в Несебър за самоуправство.От там уточняват, че докато тази сутрин се извършвало събарянето, на мястото пристигнал представляващият „Ученически отдих и спорт“ (УОС) за района на Бургас Емануил Райчев, който повикал и полиция. Пред органите на реда хората, разрушаващи сградата, легитимирали действията си със заповед на кмета на Несебър за събаряне, издадена на 27 април 2017 г.

„Такава заповед обаче не е връчвана на УОС. Вместо това е предприето предварителното й изпълнение. По този начин на дружеството е отнета възможността да я обжалва в законово установения срок“, се казва в позицията, цитирана от БГНЕС.

От ведомството припомнят, че от няколко години лагерът в Равда не се използва заради съдебни дела, свързани с реституционни претенции за собствеността на земята. „До момента съдът е отказвал реституция заради наличието на постройки и инфраструктура върху имота. Съборената сграда „Спален блок №4″ е предмет на съдебни спорове по няколко дела, като по едно от тях на 25 април 2017 г. е назначена съдебно-техническа експертиза със задача на вещото лице – конструктор, да оцени и определи състоянието на сградата“, се казва в позицията.

Държавното дружество ще заведе дела и срещу заповедта за разрушаване на сградата, срещу допуснатото предварително изпълнение на тази заповед, както и за възстановяване на предишното състояние на сградата. Отделно срещу общината ще бъде образувано дело за нанесени имуществени вреди, посочват от МОН.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *