Турция обяви награда от 77 хил. евро за залавянето на трима гюленисти в Белгия

Споделете лесно и бързо тази публикация

Турция е обявила награда от 77 хиляди евро в Белгия за залавянето на предполагаеми последователи на проповедника Фетуллах Гюлен, пише белгийският вестник “Де Стандаад”. Според турските власти тримата издирвани мъже са на белгийска територия и били част от движението на Гюлен, което е обвинено за огранизирания опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган миналата година.

Имената на издирваните не се споменават, но адвокатът на единия казва пред изданието, че клиентът му се опасява от отвличане от турската мафия в Белгия заради обявената награда. Той възнамерява да подаде жалба до Европейския съд по правата на човека, защото турските магистрати дори не са издали международна заповед за ареста му.

Междувременно вчера стана известно, че близо 4 хиляди служители от държавната администрация, военни и жандармеристи са уволнени в Турция в последната вълна чистки. След опита за преврат в Турция до момента са уволнени вече около 120 хил. души в държавния и частния сектор, а над 40 хил. са арестувани.

Освен това вчера се разбра, че турското правителство е забранило популярните телевизионни предавания за запознанства поради въведеното в страната извънредно положение. Същевременно интернет потребителите в Турция останаха без достъп до “Уикипедия”. Днес се разбра и причината за блокирането на онлайн енциклопедията – очерняла имиджа на Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *