Иран се стреми към контрол над ислямския свят

Споделете лесно и бързо тази публикация

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохабед бин Салман ал Сауд заяви, че няма място за диалог с Иран заради амбициите на Техеран да “контролира ислямския свят”, съобщават АП и “Гардиън”.

В изключително рядко и обширно интервю, излъчено по саудитски канали, Сауд изложи позицията на монархията относно Иран.

31-годишният принц, който беше посочен за престолонаследник от баща си крал Салман през 2015 г., е военен министър на страната, а също така се занимава и с икономически въпроси.

Според него целта на Иран е да “контролира ислямския свят” и да разпространи шиитската доктрина като подготовка за пристигането на почитания имам Мохамед ал Махди. Шиитските мюсюлмани вярват, че Махди, който е изчезнал през IX век, един ден ще се появи, за да раздаде правосъдие по света.

Запитан дали вижда възможност за пряк диалог с Иран, принцът отговори: “Как мога да постигна разбирателство с някой или с режим, който се уповава на екстремистка идеология? Какви са интересите между нас? Как мога да постигна разбирателство с това”.

Двете държави си съперничат в Сирия, Йемен, Ливан, Бахрейн и Ирак, където подкрепят различни страни.

Ние знаем, че сме основна мишена на Иран. Няма да чакаме, докато започне борбата в Саудитска Арабия, така че ние ще работим борбата да започне в Иран, а не в Саудитска Арабия, каза принцът.

Той защити решението на монархията да участва във войната в Йемен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *