Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Бели дюни са увредени на плажа на Слънчев бряг

Около 150 кв. м. увредени бели дюни на плажа на Слънчев бряг констатира проверка на екоинспекцията в Бургас. Това съобщи служител на РИОСВ след сигнал на очевидец, който разказва как багер е заравнявал малкото останали дюни на плажа.

Точно тези дюни обаче не са в компетенцията на министерството на екологията, защото се намират извън защитената зона.

Като част от концесията на плажа, за тях отговаря Министерството на туризма, което трябва да реши има ли нарушение. По данни на ведомството обаче въпросните дюни не попадат в концесионните договори на инвеститорите там. Това предполага, че става дума за нарушение, но все още няма установено такова.

Тази сутрин е била направена втора спешна проверка на място, за която са разпоредили министрите на туризма и на екологията. Резултатите от нея все още не са отчетени пред съответните ведомства и не са огласени, научи „Дневник“ от източник от МОСВ.

„Дневник“ изпрати запитване до регионалната инспекция в Бургас за резултата от двете проверки.

По следите на багера

Иван Колев се разхождал по централния плаж в Слънчев бряг, когато видял багер върху дюните. „Просто си влезна и започна да изравнява. Вижда се колко е отрязано, почти метър и половина“, разказва той пред камерата. Мъжът подава сигнал в община Несебър. Оттам му казали, че в близост до плажа строят бунгала. Никой от работниците наблизо не е чул, нито е видял багера.

Пресните следи от багера скоро след това са заличени от машината за заравняване на плажа, показа репортажът.

Концесионерът е категоричен, че на мястото няма да се строи, а за унищожените пясъчни образувания обвинява джиповете и АТВ-тата, които безразборно влизали на плажа.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *