Датска компания за бира включи човешка урина в производствения процес

Споделете лесно и бързо тази публикация

Датска пивоварна използва 50 хил. литра урина, събрана на най-големия музикален фестивал в Северна Европа, за да произвежда нова вид бира, насочена към по-смелите консуматори, съобщи “Ройтерс”.

Бирата, която се казва “Писнер” (Pisner) – игра на думи, комбинираща Пилзнер и местния жаргон за урина, не съдържа човешки отпадъци. Тя се произвежда от малцов ечемик, наторяван с човешка урина, а не както е по традиция – с животински или изкуствен тор.

Когато бе пусната новината, че започваме да произвеждаме “Писнер”, много хора си мислеха, че филтрираме урина и слагаме директно в бирата, доста се посмяхме, казва Хенрик Ванг, главен изпълнителен директор на пивоварната “Норебро Бригхус” (Norrebro Bryghus).

Използването на човешки екскременти като тор в такъв мащаб е новост, съобщи датският съвет за селско стопанство и храни. Той вече определи концепцията като “рециклиране на бира”.

Около 50 хил. литра урина, събрани от фестивала “Роскиле”, са били достатъчни за отглеждането на малцов ечемик, който да стигне за производството на 60 хил. бутилки бира “Писнер”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *