20.07.2024

Над 80 жертви при ракетен обстрел по училище в Мосул

При ракетен обстрел в иракския град Мосул в четвъртък загинаха 81 души, които са се криели в училище, сред тях 18 деца.
По информация от иракските сили за сигурност, участващи в операцията по окончателното освобождаване на града от „Ислямска държава“, при атаката срещу училище „Ел-Вела“ в западните покрайнини на града, са загинали 81 души, сред които 29 жени и 18 деца, пише „Дейли Сабах“, цитиран от „Фокус“.
На този етап няма точна информация от коя от страните в конфликта е нанесла удара.

Иракските сили се борят да прогонят бойците на „Ислямска държава“ от квартали в западната част на Мосул, главния бастион в Ирак на „Ислямска държава“. Това е последната значима градска територия в Ирак, оставаща под контрола на групировката, отбелязва АП, на която се позова БТА.

Предвожданата от САЩ международна коалиция оказва въздушна и наземна поддръжка на започналата през октомври офанзива в Мосул.

Джихадистите в момента са обсадени в северозападния край на Мосул, който включва Стария град и голямата джамия „Ан Нури“. От тази джамия преди близо три години лидерът на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади обяви „халифат“, който обхвана и някои райони на Сирия.

Бойно поле „Мосул“

Във въздушен удар на 17 март бяха убити повече от 100 цивилни, скрили се в жилищна сграда, ударена от американски военни самолети. Малко след въздушния удар американски представители цитираха данни от разследване, според което екстремистите са принудили хората да влязат в минираната сграда, а после подлъгали американските военни да я бомбардират.

Нищо подобно, твърдят в интервю за АП седем очевидци и оцелели при този най-кървав инцидент от началото на кампанията по отвоюването на иракския град.

Те казват, че никой не ги е карал да влизат в сградата. Сметнали са я за безопасна, защото не се е намирала на голямо шосе и е била само на два етажа, така че било малко вероятно „Ислямска държава“ да я използва за снайперистка позиция и следователно да стане потенциална мишена на въздушен удар. Собственикът й Тайсеир Абу Тауфик е бил уважаван местен търговец, глава на 14-членно семейство, който приютявал всеки нуждаещ се от убежище.

Очевидците описват ужасяващата ситуация на бойното поле, където кварталите на Мосул са бомбардирани непрестанно със самолети и артилерия, за да бъдат прогонени бойците на „Ислямска държава“. При този обстрел са били съборени десетки сгради, в много от които е имало цивилни, въпреки че над района постоянно прелитат безпилотни летателни машини за наблюдение.

Разселени семейства бягат от къща в къща, повечето от тях са прогонени насила от джихадистите от домовете им в квартали, които са напът да бъдат превзети от иракските сили, към квартали под контрола на „Ислямска държава“.

Над 1590 жилищни сгради са унищожени в Западен Мосул според анализи на сателитни снимки и информация от местни наблюдатели, съобщи ООН миналата седмица. Само през март и април при въздушни удари са загинали 1117 души според „Ирак боди каунт“, независима организация, която документира жертвите във войната, като засича информациите от медии, от болници, официални лица и други източници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *