Катарските авиолинии ще са спонсор на световното по футбол през 2018 и 2022 г.

Споделете лесно и бързо тази публикация

атар еъруейс” (Qatar Airways) ще бъде един от официалните партньори на ФИФА за световното първенство по футбол. Договорът, който беше подписан в неделя, обхваща следващите две световни първенства – в Русия през 2018 г. и в Катар през 2022 г. Финансовите параметри на сделката не бяха обявени.

Катарските авиолинии заемат мястото на “Eмиратс” (Emirates), която отказа да поднови сътрудничеството си със световната футболна централа през 2014 г. заради подозренията в корупция при избора на домакин на следващите два мондиала.

“Катар еъруейс” се присъединява към “Кока-кола”, “Газпром”, “Адидас”, “Виза”, “Хюндай” и китайския конгломерат “Уанда” като официален партньор на ФИФА – най-високото от трите нива на спонсорство в световната футболна федерация.

“Това е една от най-големите спонсорски сделки в световния спорт и най-голямата в историята на “Катар еъруейс”, се казва в изявлението на ФИФА.

След корупционния скандал и масовите арести на висши ръководители световната централа изпитва трудности в намирането на достатъчно търговски партньори. Освен “Емиратс” “Сони” също отказа да преподпише с ФИФА.

През 2014 г. ФИФА имаше 20 спонсора за световното в Бразилия, а малко повече от година преди мондиала в Русия са само 11. В организацията си бяха поставили цел 100 млн. долара приходи от спонсорски договори за четиригодишния цикъл за Русия 2018.

ФИФА завършила миналата финансова година със загуба от 391 млн. долара преди облагане с данъци, а предвидената загуба за 2017 г. е 489 млн. долара. Световната футболна федерация очаква да излезе на печалба от 1.07 милиарда през 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *