Тенденцията все по-малко бежанци да влизат у нас се запазва

Споделете лесно и бързо тази публикация

Търсещите закрила, които влизат в България и биват задържани на входа, във вътрешността на страната и при опит да излязат, продължават да намаляват. Въпреки че в последната седмица на април имаше леко увеличение тенденцията от края на миналата година да има по-малко мигранти у нас, се запазва.

За първата седмица на май са задържани общо 38 души, докато в края на май те са били почти 60. За сравнение през март тази година общо са били установени близо 300 души, докато за същия месец през 2016 г. те са били близо 3000 души.

При опит да излязат миналата седмица само двама души са били без регистрация в МВР – т.е. не са били засечени на влизане.

Общо от началото на годината те са над 150 души. Сред тях най-много са тези от Афганистан, следвани от хора от Пакистан.

Наскоро МВР обяви обществена поръчка за близо 5 млн. лв. за изграждането на ашест наблюдатели поста по българо-сръбската граница. Целта е да спре трафика на мигранти през Сърбия. Парите са от отпуснатите от Европейската комисия 160 млн. евро. Освен тази поръчка е обявена още една – за възстановяване на видеонаблюдението в зоната на Калотина, където има два поста, което ще струва малко над 400 хил. лв.

Данните за настанените в центровете на Държавната агенция за бежанците и МВР показват, че преобладаващо в тях са сирийци и афганистанци. От началото на годината до четвърти май са задържани общо 516 граждани на трети страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *