Цветанов: Патриотите искаха да съм МВР министъ

Споделете лесно и бързо тази публикация

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че Обединените патриоти предложили пак да е вътрешен министър, но той бил по-нужен на парламентарната група.
Най-вероятно отново ще бъде и председател на вътрешната комисия в Народното събрание, каза самият той пред bTV.

Цветанов коментира и изненадващото назначение на Валентин Радев за вътрешен министър. Според него бившият зам.-министър на отбраната в първия кабинет на Бойко Борисов има нужния капацитет да се справи със залегналите в управленската програма задачи, а освен това е и запознат с проблематиката като бивш член на вътрешната комисия в парламента.

“Имахме един много интересен разговор с г-н Борисов, като си говорихме по тази тема, когато имаше предложение на Патриотите аз да бъде вътрешен министър”, разказа Цветанов.

По думите му двамата дискутирали въпроса как ще се работи в парламент с 80 депутати от БСП и 26 от ДПС и как ПГ на ГЕРБ, която той председателства, трябва да продължи да бъде сплотена и да намира успешно подкрепа за своите инициативи от другите партии.

Така от „тази голяма резервна скамейка” бил изваден Валентин Радев.

Цветанов подчерта, че в програмата на кабинета има „много сериозни акценти за подобряване на услугата „Сигурност” на българските граждани” – назначаване на още униформени служители, така че да има във всяко населено място, нарастване на броя на разследващите полицаи до 8000, нови коли, по-големи лимити за гориво.

Ще се поддържа и тясна връзка и с частните охранители, които ще работят по нов закон.

По темата със съдебната реформа Цветанов отхвърли обвинения на лидера на „Да, България” Христо Иванов, че новото правителство ще се задоволи само с имитация на дейност. По думите на ексминистъра новият правосъден министър Цецка Цачева ще имитира реформа, а Екатерина Захариева, която стана външен министър, ще замазва в Брюксел.

„Нека не бъркаме реформите и личните амбиции на когото и да било. Иванов предпочете да прави личен политически проект”, отбеляза зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов потвърди, че ГЕРБ ще внесат законопроект за мажоритарна избирателна система, заради която шоуменът Слави Трифонов протестира пред парламента.

„Ние сме го коментирали и сме се съгласили с тези 2,5 млн., които са гласували на референдума. В момента общественото одобрение не е много позитивно, хората искат личности, искат пряк избор. Няма парламентарна група, която да има подобна електорална подкрепа”, каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *