Горанов: Пари има, няма да пипаме бюджета

Споделете лесно и бързо тази публикация

Моята прогноза е, че Законът за бюджета за 2017 г. няма да се налага да бъде актуализиран в нито един от параметрите му.
Това заяви в Министерския съвет министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА.

Основните допълнителни разходи спрямо предизборното споразумение на коалицията ГЕРБ – ОП са по-високи заплати за учители, повишаване на минималната пенсия и допълнителни пари за Българското председателство на ЕС.

Бюджетът, така както го подготвихме в края на 2016 г., и както беше одобрен от парламента, има достатъчно възможности да удържи новите политически решения и необходимостите на страната от финансиране до края на годината, каза министърът.

Горанов каза, че сметката за Председателството ще бъде допълнена, но това не предполага актуализация на годишния Закон за държавния бюджет за 2017 г.

Що се отнася до новите размери на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и свързаните с нея други размери на пенсии, министърът каза, че ще бъде изготвено и предложено в срок, изменение на Закона за бюджета на ДОО. Това е отделен закон, който регламентира размерите на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Ангажиментът, който договорихме с Обединените патриоти, е за увеличаване на минималните пенсии от 1 юли и от 1 октомври и той остава непроменен, посочи министър Горанов.
Парите необходими за това увеличение са 250 млн. лв.

За повишение на заплатите на учителите от 1 септември с 15% са нужни 150 млн. лв.

Помолен да коментира спирането на приватизацията на акции и дялове на държавни дружества, министър Горанов каза, че приватизацията до голяма степен е изиграла своята роля. Фокусът е върху новия начин на управление на държавната собственост и прекратяването на всякакви спекулации, свързани с теми за приватизация на обособени части или акции и дялове в отделните министерства, посочи министърът.

Той съобщи, че се обсъжда внасянето на неуспелия да извърви законодателен път и да финишира, законопроект за концесиите. Процедурата трябва да започне наново, законопроектът предстои да бъде внесен от народни представители в този парламент. Това е допълнение към стратегията за държавната собственост, тъй като в него са описани процедурите за публично-частно партньорство, най-вече концесиите, обясни министърът.

Приетият от миналото НС законопроект за концесиите получи вето от президента Румен Радев, но пък затова получихме критики от ЕК.

Горанов съобщи, че стратегията за концесиониране на летище София остава непроменена. Няма причина между предното правителство с министър Московски и премиер Борисов и сегашното със същия персонален състав да променяме стратегията за управление на летище София. Ще стартира процедура за неговото концесиониране отново, каза министър Горанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *