Доналд Тръмп уволни директора на ФБР

Споделете лесно и бързо тази публикация

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми по препоръка на главния прокурор Джеф Сешънс, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс и БТА.
“ФБР е една от най-високо ценените и уважавани институции в страната ни и днешният ден ще отбележи ново начало за нашата перла в короната на правоприлагането”, се казва в писмено съобщение на Тръмп.

Коми е освободен от поста въз основа на препоръките на главния прокурор Джеф Сешънс и на зам.-главния прокурор Род Розенстайн, уточнява президентът.

Търсенето на нов директор на ФБР започва незабавно, уточни Белият дом, цитиран от Франс прес.

По-късно Си Ен Ен предаде, че зам.-директорът на ФБР Андрю Маккейб ще изпълнява задълженията на уволнения си шеф. Американската телевизия се позова на писмо на Сешънс.

В писмо до Джеймс Коми, също публикувано от Белия дом, Тръмп го уведомява, че го освобождава от поста незабавно.

“Оценявам това, че в три отделни случая ме информирахте, че не съм предмет на разследване, но при все това съм съгласен с анализа на министерството на правосъдието, според който не сте способен да ръководите ефикасно Федералното бюро за разследване”, допълва той.

Вчера ФБР уведоми американския Конгрес, че на изслушване миналата седмица Коми е огласил подвеждащи заключения във връзка с разследването за имейлите на Хилъри Клинтън.

Бивш федерален прокурор и бивш заместник-министър на правосъдието, 56-годишният Коми дълго беше член на Републиканската партия, но бе номиниран за директор на ФБР от президента демократ Барак Обама – през юли 2013 г. за срок от 10 години. Сенатът го утвърди с огромно мнозинство – 93 гласа при само един “против”.

При идването си на власт на 20 януари Доналд Тръмп го помоли да остане на този пост. Коми ръководеше разследването за евентуални връзки между предизборния екип на Тръмп и Русия, припомня АФП.

Президентската съветничка Келиан Конуей заяви, че уволнението на Коми не е свързано с разследването за намеса на Русия в изборите м. г., предасе Си Ен Ен, цитирана от “Фокус”.

„Това няма нищо общо с Русия“, коментира Конуей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *