Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

Седмокласник преби жестоко ученик от 5 клас

Пореден случай на агресия в училище се е разиграл в София – седмокласник е пребил жестоко петокласник, блъскайки главата му в радиатор.
Инцидентът се разиграл в столичното 38-о училище, съобщи БНТ.

Според родителите на учениците, станали свидетели на побоя, от ръководството на училището са се опитали да потулят случая заради доброто име на учебното заведение. Директорката твърди, че взела мерки, но при такива ситуации ръцете били вързани от закона.

От Инспектората по образованието очакват писмените обяснения на директорката и тогава ще предприемат проверка по случая.

Случката се развива в междучасието. Седмокласник, иначе отличник, оставя група свои съученици в коридора на пост, за да следят да не се появят учители. Други двама пазят на вратата на класната стая – никой да не излиза и да не вика помощ.
Нахлува при нищо неподозиращите петокласници и търси конкретно момче, с когото има конфликт от интернет.

Нахвърля му се, сваля го на земята и започва да го налага с юмруци.

Владислав Симеонов – баща на петокласник, разказа какво се е слчило след това:

„Две или три от момичетата успяват да се отскубнат, даже с ритник на вратата успяват да си пробият път, викат една от ресурсните учителки и в момента, в който тя влиза вътре и започва да вика да остави детето, въпросният ученик го хваща и му забива главата в радиатора“.

За щастие този път не се стига до фатална развръзка. Според родителите обаче ръководството не е реагирало адевкатно. Канили директорката на родителска среща, но тя изпратила своя заместничка.

Люба Пенчева, майка на петокласник, коментира:

„Ние сме в шок, децата са ни в шок от това, което се е случило. Много ясно ръководството на това училище и на всяко друго трябва да разбере, че ние родителите не сме врагове в тази ситуация, а партньори. Тук се получи точно обратното“.

Елена Гълъбова, друг майка, пък добави:

„Много е лесно случаят да бъде потулен и ако може така между другото. Проблемът е наистина, че не е извикана линейка“.

Владислав Симеонов пък пита – след толкова много смъртни и всякакви други случаи – има ли някъде разписани задължения на директорките какво трябва да правят.

Директорката Виолета Игова е категорична, че е направила всичко, което й позволява закона:

„Разговаряхме с децата, с родителите. Психологът на училището работи с децата от пети клас. Уведомих комисар Хаджиев от Първо районно. Направихме педагогически съвет, на който наложихме най-тежкото наказание в закона – преместване в друго училище“.

По закон обаче 30 дни преди приключване на учебната година ученик не може да бъде преместен в друго училище. Майката на проблемния ученик вече правила опити, но от училищата ѝ отказвали. Така наказанието няма как да бъде изпълнено.

„Нашите ръце са вързани със закона. Ние всеки ден се молим да не се случи нещо подобно, но за мен това не е решение на проблема. И държавата, и Министерството на образованието,и Регионалното управление трябва да помислят за превантивни мерки, за да не се случат тези инциденти. Аз съм готова с родителите на протест пред парламента стига да се намерят решения“, каза още директорката.

Ваня Кастрева – директор РИО София – град, пък коментира:

„Пред екипа на МОН стоят изключително отговорни задачи, свързани с това да видим как разписаните норми, реално погледнато, се прокарват в училищното и предучилищното образование. Няма съвършена норма, няма идеална рецепта. Важното е обаче да бъдем гъвкави във взимането на тези решения и те да бъдат взети в интерес на цялата система“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *