Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Общество

С 355 000 лв. чистят въздуха в Пловдив, Асеновград и Враца

Със средства по Оперативна програма „Околна среда“ ще се подобрява качеството на въздуха в Пловдив, Асеновград и Враца. Това съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Екоминистърът Нено Димов сложи подписа си под първите три договора за безвъзмездно финансиране за актуализация на общинските програми за качеството на атмосферния въздух. Проектите се финансират по ОП „Околна среда 2014-2020“. Общата им стойност е 355 000 лева.

По време на церемонията министърът заяви, че се решава проблем, който е сред приоритетите на екоминистерството и на общините. Той припомни, че в Европейския съюз има процедура срещу България относно качеството на въздуха.

Нено Димов е убеден, че това е стъпка в посока към решаването на този въпрос. По думите му в ОП „Околна среда“ има отделени 3 млн. лв. за общини в България, които да разработват общинските си програми за качеството на атмосферния въздух. Освен тези 3 млн. лв. по ОПОС 2014-2020 има предвиден ресурс от 115 млн. лв. за конкретни мерки, които да доведат до намаляването на фините прахови частици и за подобряване качеството на въздуха за българските граждани.

Смята се, че с реализирането на проектите ще се създадат необходимите предпоставки за осигуряване на здравословна среда за населението на територията на общините.

Екоминистърът изрази задоволството си, че чрез подписването на договорите ще се покаже и на другите общини, че има смисъл да са активни и да подадат предложенията си.

От своя страна кметът на Пловдив Иван Тотев изрази надеждата си, че с изготвянето на комплексната програма и изпълнението на мерките, които предстои да бъдат приложени, ще могат да се похвалят с още по-добри постижения в подобряването на екологичната обстановка в градовете. За близо 94 000 лв. е общият размер на инвестицията в община Пловдив.

Кметът на Асеновград Емил Караиванов приветства предоставената от екоминистерството възможност за развитие на общинската програма за качеството на атмосферния въздух. Тя е насочена основно към намаляване на фините прахови частици и съдържанието на кадмий.

Над 145 000 лв. възлиза инвестицията за актуализация на общинската програма за намаляване нивата на замърсителите и достигане на утвърдените норми в атмосферния въздух.

Над 116 000 лв. е договорът с община Враца. Общината си е поставила цел да има нова програма след изтичането на действащата през 2018 година. Ще бъдат планирани мерки за намаляване нивата на фини прахови частици и достигане на установените норми за съдържанието им във въздуха.

Кметът на Враца Калин Каменов е убеден, че мерките по проекта ще съумеят да информират гражданите за действията, които е необходимо да приложат за намаляване на вредните емисии от употребата на въглища, които са едни от основните замърсители. Градоначалникът се насява скоро да бъдат подписани и други важни проекти, свързани с подобряване на условията на живот във Враца.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *