Телефонни измамници все още живеят в лукс в отнетите им къщи

Споделете лесно и бързо тази публикация

Телефонни измамници живеят в домове, купени или построени с парите от излъгани възрастни хора, разкрива Нова.
Къщите на някои от осъдените мошеници са били отнети в полза на държавата. Оказва се обаче, че са иззети само на хартия, показва разследване на Тина Ивайлова. Репортерът посети т.нар. „квартал на богатите” в Горна Оряховица, за да види, че семействата на престъпници продължават да живеят в къщите, които вече не би трябвало да им принадлежат.

Домът на Никола Николов е оценен за над 200 000 лева. А Комисията по отнемане на незаконно придобитото имущество я конфискува още преди три години, заедно с друго имущество на Николов – на обща стойност 380 000 лева. Той е осъден за телефонни измами още през 90-те години. Но условно. Имуществото му е отнето едва през 2015 г.

Съседите на Николов споделят, че и до днес семейството му се прехранва с този вид дейност. Оказва се обаче, че вече няколко години държавата не може да намери купувач за къщата. Проведени са шест търга. А по закон бившите собственици могат да живеят в дома си, който уж е отнет, срещу символичен наем.

На метри от дома на Николов е къщата на брат му – Злати Николов. Той също е осъден за телефонни измами. Сочен е за тартор на телефонните измамници в Горна Оряховица. Къщата е отнета и продадена на търг миналата година. Не е ясно кой е новият собственик. А предишният и семейството му живеят в друга къща, залепена до отнетата.

Къщата на Атанас Парушев също е отнета в полза на държавата. Собственикът вече не е между живите, но близките му все още живеят в конфискувания имот.

Между присъдата и отнемането на имуществото минават поне пет години – време, в което имотите обикновено се стопанисват от осъдените, а и след това, както стана ясно. Време, в което предметът на дейност на осъдените остава неизвестен.

Известно е обаче, че всеки ден нови и нови възрастни хора стават жертва на телефонни измамници. При телефонни измами две жени от Търговище са дали общо 22 800 лева и златни накити, стана известно вчера.

Потърсени за коментар от Националната агенция за приходите отказали да коментират, отбеляза Нова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *