Природозащитници на протест срещу строежите по Черноморието

Споделете лесно и бързо тази публикация

Природозащитници предупреждават за нова заплаха от застрояване на Черноморието и затова ще протестират довечера пред Народното събрание.
Опасността идва от законопроект, който ще позволи инвеститорите да строят в най-апетитните райони край брега на морето.

С промени в Закона за опазването и ползването на земеделските земи се урежда удължаване на срока, в който земеделската земя с променен статут за застрояване трябва да стане отново земеделска. Предложението е да се удължи шестгодишният срок, в който ако не са започнали строителни дейности върху земеделски земи със сменено предназначение, да се върне старият статут.

Според сега действащия регламент това трябва да се случи до края на месец май тази година. Одобреният на първо четене законопроект предвижда този срок да се удължи с още три години.

Природозащитниците настояват законопроектът да бъде оттеглен. Те отхвърлят аргументите на вносителите на проекта, че с промените се защитават интересите на малкия бизнес. Напротив – защитават се крупни икономически интереси, твърдят природозащитниците.

БСП на свой ред предупреди в парламента, че няма никаква предварителна оценка какви обекти, какви терени засяга предлаганото законодателно изменение и определиха законопроекта като лобистки.

От левицата споменаха миналата седмица местностите Карадере, Камчийски пясъци, Иракли, но отказваха да отговорят знаят ли кои са лицата, компаниите, в полза на които евентуално се прокарва проектът в пленарна зала още тази седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *