Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Последни новини

Одобрението за парламента най-високо, когато… отсъства?!

Кабинетът „Борисов 3“ започва своята работа при 32% доверие. Това показват данните от последното проучване на „Галъп интернешънъл“, възложено, финансирано и проведено от самата агенция.

„Тези 32% са около познатите нива от предходния мандат. Недоверието засега е на равнище от 55% и е малко по-ниско от обичайните в последните години стойности над 60%. Това дава на новия кабинет известен начален комфорт, макар и малък на фона на предишни исторически периоди“, коментират от „Галъп“.

„Служебното правителство е успяло да внесе известно успокоение – недоверието в правителството е слязло от нивата над 60% от края на предходния мандат „Борисов“ до нива от около и над 50%. Същата тенденция личи и по стойностите доверие в парламента. И там с идването на служебното правителство, отношението към институцията на Народното събрание става по-благосклонно – отрицателните оценки „слизат“ от нива над 70% в края на предходния мандат до нива чувствително под 70%. Парадоксално, тези по-благоприятни стойности на одобрение в парламента идват в период, когато той на практика отсъства“, отбелязват от „Галъп“.

„Новият парламент стартира с 24% доверие и 66% недоверие. Това са сравнително благоприятни числа – на фона на последните години.Запазва се цялостната тенденция на подчертан негативизъм към дейността на Народното събрание. И тук по правило в началото на всяко ново управление, доверието традиционно нараства, но тъй като този път липсва сериозна промяна в лицата, стойностите не показват драматични промени. Големите надежди обикновено идват и с нови лица в политиката“, обясняват от „Галъп“.

В началото на май 30% са оптимисти за посоката на развитие на страната, 53% са песимисти, допълва NOVA.

Данните са от ежемесечната изследователска програма на „Галъп интернешънъл“. Проучването е проведено в период 4-11 май сред 819 респонденти.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *