Одобрението за парламента най-високо, когато… отсъства?!

Споделете лесно и бързо тази публикация

Кабинетът “Борисов 3” започва своята работа при 32% доверие. Това показват данните от последното проучване на “Галъп интернешънъл”, възложено, финансирано и проведено от самата агенция.

“Тези 32% са около познатите нива от предходния мандат. Недоверието засега е на равнище от 55% и е малко по-ниско от обичайните в последните години стойности над 60%. Това дава на новия кабинет известен начален комфорт, макар и малък на фона на предишни исторически периоди”, коментират от “Галъп”.

“Служебното правителство е успяло да внесе известно успокоение – недоверието в правителството е слязло от нивата над 60% от края на предходния мандат “Борисов” до нива от около и над 50%. Същата тенденция личи и по стойностите доверие в парламента. И там с идването на служебното правителство, отношението към институцията на Народното събрание става по-благосклонно – отрицателните оценки “слизат” от нива над 70% в края на предходния мандат до нива чувствително под 70%. Парадоксално, тези по-благоприятни стойности на одобрение в парламента идват в период, когато той на практика отсъства”, отбелязват от “Галъп”.

“Новият парламент стартира с 24% доверие и 66% недоверие. Това са сравнително благоприятни числа – на фона на последните години.Запазва се цялостната тенденция на подчертан негативизъм към дейността на Народното събрание. И тук по правило в началото на всяко ново управление, доверието традиционно нараства, но тъй като този път липсва сериозна промяна в лицата, стойностите не показват драматични промени. Големите надежди обикновено идват и с нови лица в политиката”, обясняват от “Галъп”.

В началото на май 30% са оптимисти за посоката на развитие на страната, 53% са песимисти, допълва NOVA.

Данните са от ежемесечната изследователска програма на “Галъп интернешънъл”. Проучването е проведено в период 4-11 май сред 819 респонденти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *