566 села у нас са с 0 или до 9 жители

Споделете лесно и бързо тази публикация

Общо 566 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители, показва справка на БТА, направена в Националния регистър на населените места на НСИ.
Селата без население са разположени в 12 области на страната, а тези с едноцифрен брой жители са пръснати в 22 области.

Справката в регистъра на НСИ показва, че най-много села без жители (59) и най-много с едноцифрен брой на населението (114) има в Габровска област – общо 173. В Габровска област има общо 349 населени места, което означава, че почти половината от тях са или необитаеми, или с едноцифрен брой на жителите.

След нея се нарежда област Велико Търново (общо 336 населени места) с 55 села без постоянно население и 88 села с едноцифрен брой на обитателите. В двете области са разположени повече от половината от селата в разглежданата група. В област Кърджали има 10 села без жители и 23 с едноцифрен брой население. В Смолянска област и Хасковска области с нулево население са по 7 села, а с едноцифрен брой на жителите си са съответно 32 и 19 населени места.

В Софийска област са разположени 5 села без население, както и 25 с едноцифрен брой на жителите.

В област Стара Загора има 4 села без постоянни жители и 7 с едноцифрен брой на населението.

Селата без жители в Кюстендилска област са 3, а други 25 имат едноцифрен брой жители. В три области – Благоевград, Бургас и Търговище, са разположени по две села без жители, като в първата област населените места с едноцифрен брой на обитателите са 20, във втората – три, а в третата – 12.

Последната област, в която има разположени села без постоянно население и такива с едноцифрен брой на обитателите, е Перник. В областта само едно населено място без постоянен жител, а 12 са с едноцифрен брой на населението.

С различен брой на селата с едноцифрен брой население са областите Добрич (12 села), Видин (5 села), Варна (3 села), Монтана и Пазарджик (по 2 села) и Враца, Пловдив, Силистра, Сливен и Шумен – с по едно село с едноцифрен брой жители.

Най-голямото българско село Лозен е по-голямо от 145 града

И към края на миналата година най-голямото българско село остава Лозен (обл. София-град) с население 6252 души. Справката показва, че Лозен е по-голям от 145 града или иначе казано от повече от половината градове в страната. През 2015 година Лозен изпреварваше 142 града.

Следващото по големина село е Айдемир (обл. Силистра) с население 5711 души.

Топ 10 на най-големите села допълват Бистрица (обл. София-град), която вече надхвърли 5000 жители и има население от 5009, Казичене (обл. София-град) със своите 4719 обитатели, Драгиново (обл. Пазарджик) с 4696 жители, Розино (обл. Пловдив) с 4276 жители, Мало Конаре (обл. Пазарджик) с 4087 души, Труд (обл. Пловдив) – 3987 жители, Градец (обл. Сливен) 3983 и Калипетрово (обл. Силистра) – 3853 жители.

Любопитно е да се отбележи, че цели 2542 села или повече от половината в страната са по-големи от най-малкия град в България – Мелник, който има 199 жители към края на миналата година. Село Пъстрен (обл. Стара Загора) пък има има равен брой жители с Мелник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *