Седмокласниците работят по Вариант 2 на изпита по български език

Споделете лесно и бързо тази публикация

В 10.00 ч. започна изпитът по български език и литература от Националното външно оценяване за седмокласниците.

В Министерството на образованието и науката журналистът от БНТ Елиана Димитрова изтегли Вариант 2. Изборът беше направен между три възможни варианта.

Изпитът на седмокласниците включва два модула, по 60 и по 90 минути. Въпреки че вторият не е задължителен, от просветното ведомство съветват учениците да не бързат да излизат, а да опитат да работят и по него.

Днес се провежда и Държавният зрелостен изпит по български език и литература за дванадесетокласниците, който започна в 8.00 ч.

В 5.15 ч. беше генериран изпитният вариант за него. На 41-ви въпрос се падна вариант номер 24, но авторът и произведението, скрити зад него, ще станат ясни след 12.00 ч., уточниха от ведомството.

До този момент няма сигнали за нарушения – за купуване или за продаване на матури, каза Евгения Костадинова – директор на Дирекцията “Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН. Тя съобщи, че сутринта на държавния изпит по български език и литература са се явили 48 154-има зрелостници или това е 96% от зрелостниците, които са допуснати до матурите.

След 15.30 ч. на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *