100 т гориво на ден могат да излязат от боклука в София

Споделете лесно и бързо тази публикация

Екологично чисто гориво, равняващо се на около 100 т дизелово могат да се произвеждат на ден от софийския боклук. Това стана ясно на презентация на модерна и съвременна технолотия при изгарянето на RDF, продукт от отпадъците. Немски специалисти представиха технологията за газифициране и обработване на RDF на извънредно събиране на постоянната комисия по екология в СОС.

Бяха разгледани доказани екологично чисти технологии, съобразно европейски директиви и изисквания за третиране и преработването на всички видове отпадъци вкл. и RDF, чрез методи на газификация. „Това е алтернатива, при която не се генерират емисии от фини прахови частици и други замърсители на въздуха. Беше показана статистическа и изследователска информация при работещи проекти в Европа и Азия. Те доказват икономическия и екологичния ефект от тази технология, защото процесът е в изцяло затворен цикъл, при който се произвежда синтетичен газ“, коментира общинският съветник от ПГ 5 Симеон Славчев, който е зам.-председател на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране и член на транспортна комисия.

Той участва в конференцията „Икономика на отпадъците: предизвикателства и възможности“. Междинният продукт – полученият газ, може да бъде използван директно като гориво за Топлофикация София, замествайки природния газ или за производството на метанол, който може да използван за метаново гориво на автобусите на градския транспорт в София. Тази технология е една възможност-алтернативна за третата фаза за перработка на RDF боклук.

Общинското предприятие за третиране на отпадъци може да преработва 410 000 тона на година твърд битов отпадък, от който се генерират 180 000 тона годишно RDF. „Чрез преработката на RDF може да се произвежда 190 тона на ден междинен продукт или така наречения синтетичен газ, който може да бъде използван в централите на Топлофикация София като заместващо природния газ гориво или да бъде използван за производството на метанол. Количеството произведен метанол може да замести нуждата от 100 тона дизелово гориво на ден. Само за сравнение ще Ви кажа, че в момента в градския транспорт на София ежедневно се изразходват между 70 и 80 тона дизелово гориво“, обясни инж. Славчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *