Две увеличения на пенсиите до края на годината

Споделете лесно и бързо тази публикация

Надзорният съвет на НОИ одобри промени в бюджета на държавното обществено осигуряване във връзка с планираното увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст от 1 юли и повторното й вдигане от 1 октомври. Предвижда се от началото на юли минималната пенсия да стане 180 лева или с 11,5% по-висока спрямо сегашната стойност.

Следващото увеличение от октомври ще я направи 200 лева – още над 11% ръст. Със същите проценти ще се вдигнат и пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест, и наследствените пенсии.

От 1 юли се увеличава и социалната пенсия за старост – от 118 на 121 лева. Това ще доведе до вдигане и на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалната инвалидна пенсия, както и добавките към пенсиите, които се определят като процент от социалната пенсия.

От НОИ съобщават, че общата сума на средствата за двуетапното увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст е в размер на около 100 милиона лева за тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *