Недоволство от учебник – ездата била вредна за деца

Споделете лесно и бързо тази публикация

Твърдение в учебник за VI клас разгневи професионалисти и почитатели на конния спорт – според него ездата не се препоръчва за младежи под 18-годишна възраст.
За това разказа пред bTV Радка Симеонова – любител на ездата, която останала изумена, когато племенничката ѝ отказала да посещава конната база, след като прочела в учебника си по „Човекът и природата”, че тя не се препоръчва на ученици между 15 и 18 години, както и бокс и мотоциклетизъм.

От Националната спортна академия също са много учудени от това твърдение.

“Никога не са ни търсили за мнение при подготовка на учебници, когато става дума за спорт”, коментира доц. Юрий Вълев.

Треньорите по конен спорт също са възмутени.

“От езда няма как да се изкривят краката на човек – както се е родил, така остава”, каза пък дългогодишният състезател, треньор и съдия по конен спорт Петър Келпеков.

Ездата не само не е вредна, а дори е полезна, подчертаха и от Българската федерация по конен спорт. Тя помага за раздвижването на опорно-двигателния апарат на човека, посочи генералният секретар на федерацията Теодор Шейтанов и даде пример с т.нар. хипотерапия (конна терапия – от гръцки език).

От издателството, подготвило учебника, заявиха, че той е твърде стар и от следващата учебна година вече няма да е в употреба. Внесен е и проект за одобрение на изцяло нов учебник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *