Прогноза: През 2060-а един работещ българин ще осигурява пенсията на един пенсионер

Споделете лесно и бързо тази публикация

През 2060 година един работещ се осигурява пенсията на един пенсионер. Това сочи прогноза на НОИ в актюерски доклад. Тя бе съобщена от социалния министър Бисер Петков пред NOVA.

„Това, което предстои, е влошаване на така наречения „Коефициент на зависимост”, тоест делът на пенсионерите спрямо броя на осигурените лица – тези, които работят и които финансират изплащането на пенсиите, ще се сближава. Съгласно прогнозите, които са в актюерския доклад на Националния осигурителен институт, към 2060 година съотношението между тях ще бъде близко до единицата – тоест всеки един работещ ще осигурява пенсията на един пенсионер”, заяви Петков.

По думите му през 2018 година осигурителната вноска, която плащат работещите в България, ще бъде увеличена с още 1 процентен пункт и ще достигне 19,8%.
От Министерството на труда и социалната политика готвят изменение на начина на отпускане на инвалидни пенсии.

“Броят на пенсионерите с водеща инвалидна пенсия е  518 000 души в края на 2016 г. Броят на инвалидните пенсии е 945 000. Разликата идва от това, че един пенсионер може да получава повече от една инвалидна пенсия. Тук разликата се дължи на социалните инвалидни пенсии, които се получават от хората с процент на загубена работоспособност над 71%. Тези пенсии се отпускаха като втора и трета пенсия до 2015 година. Техният брой е 435 000. Важно уточнение е, че те не се изплащат в пълен размер, а 25 на сто от размера, така че от това основно идва голямата разлика между броя на пенсионерите с водеща инвалидна пенсия и общият брой на инвалидните пенсии”, каза Петков.

Министърът е категоричен, че не може да се ангажира с оценка каква част от инвалидните пенсии са фалшиви. Той увери, че инвалидните пенсии се отпускат законосъобразно, след като се предоставят необходимите документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *