Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Свят

Кой е атентаторът от Манчестър- Салман Абеди ?

Главният заподозрян за самоубийствения атентат в Манчестър, при който загинаха 22 души, е тих млад студент, който гледал с омраза умерен имам в града.
Имамът проповядвал за светостта на живота и критикувал Ислямска държава, с което вероятно предизвикал гнева на Абеди, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Вчера началникът на полицията на Манчестър Иън Хопкинс посочи 22-годишния Салман Абеди за основен заподозрян, но отказа да съобщи подробности за него, заявявайки, че основният приоритет е да се установи дали е действал сам или като част от мрежа. По-рано Хопкинс съобщи, че нападателят е загинал, задействайки самоделното взривно устройство.

След разговори с приятели и съседи на семейство Абеди в Манчестър, в. „Файненшъл таймс“ стигна до заключение, че той е бил „член на силно религиозно семейство, който се е замесил с банди и през последните години се е обърнал към радикалния ислям“.

Абеди и брат му Исмаил са посещавали Ислямския център на Манчестър, където баща им е известен, съобщи вчера в. „Гардиън“.

Мохамед Саед, главен имам на джамията, заяви, че Абеди го гледал „с омраза“, след като произнесъл проповед, критикуваща Ислямска държава и либийската салафистка ислямска милиция Ансар аш Шария. Саед добави, че няколко души подписали петиция срещу него, след като през 2015 г. произнесъл проповед против терориста и в подкрепа на святостта на човешкия живот. Други 2000 членове на джамията обаче го подкрепили.

„Салман ме гледаше с омраза след тази проповед“, добави имамът.

Родителите на Абеди са получили убежище във Великобритания, след като избягали от режима на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, съобщи вчера в. „Телеграф“.

Семейството има шестима членове – Салман има двама братя и сестра. Те живеят в Манчестър вече повече от 10 години.

В. „Телеграф“ съобщи, че според непотвърдени слухове в града, всички освен Абеди и един от братята му са се върнали в Либия.

Според слуховете останалия във Великобритания брат, Исмаел, е 23-годишният мъж, арестуван вчера от британската полиция.

От 2014 г. Салман Абеди учел бизнес в Университета Салфорд в Манчестър, но има данни, че от месеци не е посещавал лекциите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *