Ученици от Албания и Македония празнуват 24 май у нас

Споделете лесно и бързо тази публикация

Шейсет ученици и техните ръководители от Албания и Македония днес ще се включат в празничното шествие по случай 24 май –Денят на българската просвета и култура.
Учениците от 11 и 12 клас от Неделно училище „Св. Св.Кирил и Методий“ град Корча и Неделно училище „Св. Св.Кирил и Методий“ в град Билища, Албания, и техните връстници от ОУ „Никола Вапцаров“, град Струмица, Македония, са в София по покана на д-р Милен Врабевски и Фондация “Българска памет”.

Учениците са избрани чрез конкурс на тема: „Светите братя Кирил и Методий – просветители и радетели за обединена Европа“.

Тези деца редовно участват в нашите конкурси, скоро писаха есета и по други теми, разказа пред БНР д-р Врабевски.

Те са важна част от програмата ни за европейската интеграция на историческата ни диаспора и естествено са неразделна част от наградния фонд. Скоро им предстои посещение на Европейския парламент в Брюксел, заедно с други деца от диаспората ни в Молдова, Украйна, Сърбия, Румъния и други държави. Активностите в тази насока не спират…

“Тези млади хора имат топло чувство към България. Ние трябва да използваме езика ни като мост, трябва да инвестираме в тяхното кариерно развитие като подпомагаме техните неправителствени организации, читалища и училища”, допълни д-р Милен Врабевски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *