Местан: Путин да се извини за азбуката

Споделете лесно и бързо тази публикация

АБВ е маргинализирана партия със затихващи функции, коментира пред НоваТВ лидерът на ДОСТ Лютви Местан, относно искането на АБВ за закриване на партията му. “В искането на АБВ за закриването на ДОСТ виждаме и дългата ръка на Решетников. Макар и в коалиция, до вчера парламентарно представената партия АБВ, взе два пъти по-малко от ДОСТ”.

Във връзка с изказването на Путин, че славянската азбука идва от македонската земя и уточнението, че са имали предвид географското понятие Местан допълва, че “това обяснение е твърде несериозно. Реакцията на България трябваше да бъде много по-остра и категорична, защото позицията на Путин е една абсолютна кражба на история. Брутално посегателство срещу най-значимия елемент от националната идентичност на българския народ. Радев трябваше да поиска от руския президент да се извини”.

Отношения между две съседни държави, каквито са и България и Турция е добре да се случват без посредничество на която и да е конкретна партия, счита Местан.

“България имаше уникалния шанс да придобие една нова геополитическа стойност и значимост в диалога на ЕС с Турция. Можеше да имаме една двойна функционалност в този диалог – като пряк участник в него и като медиатор в отношенията Брюксел-Анкара. Нещо, което сега ще се затрудни от прякото участие на крайни националисти в управлението”, счита Местан.

“ДОСТ е с огромна геополитическа стойност. Бърка сериозни сметки, в това число и геопилитически. Миналото лято тук се подвизаваше един генерал от КГБ – Решетников. Той изложи концепция на два етапа за реализиране на руските интереси в България. Първият – спечелване на президентските избори. Вторият – след предсрочни парламентарни избори едно управление, което да извади България от ЕС и НАТО”, обяснява Местан.

АБВ нямат аргумент. “Има страх от силата на ДОСТ, ние се доказахме като партия със сериозен политически ресурс, с много здрава социална основа и обществена необходимост и е нормално да бъдем обект на атака от онези сили, които са заинтересовани от управление на антиевропейски сили”, коментира Местан.

“Няма съмнение, че руските интереси в България биха се реализирали чрез БСП. Историята показва, че управление на БСП е невъзможно без ДПС. Следователно елиминирано ДПС не е в интерес нито на БСП, нито на Кремъл. А с появата си ДОСТ успя да спечели доверието на избирателите чувствително”, отсече лидерът на ДОСТ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *