Бритиш еъруейз: Днес ще обслужваме ”почти нормално”

Споделете лесно и бързо тази публикация

Бритиш еъруейз (British Airways) се готви днес да обслужва “почти нормално” полетите си на летище “Гетуик” и “повечето” полети от “Хийтроу”.
Вчера компанията отмени всички полети от двете лондонски летища заради “мащабен компютърен срив”. Това предизвика хаос в трафика.

Ще има някои нарушения в разписанието ни за неделя, тъй като самолетите и екипажите ни по света не са на място, съобщи британският авиопревозвач в ранните часове на днешния ден в Туитър, извинявайки се сериозните нарушения вчера, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Бритиш еъруейз призовава пътниците да не се отправят към летищата, освен ако полетът им не е потвърден.

Ръководителят на авиопревозвача Алекс Крус посочи във видео обръщение, че проблемът е причинил много тежки нарушения на полетите в целия свят. Били са засегнати всички операционни системи и системи за регистрация на пътниците.

Няма обаче доказателства да е била извършена кибератака, допълни той.

Сривът съвпадна с натоварен ден за трафика във Великобритания, тъй като вчера бе началото едновременно на дълъг уикенд и на ваканция за училищата.

Закъснения и отмяна на полети на Бритиш еъруейз имаше на германските летища, засегнат бе и авиотрафикът в Белфаст, Рим, Малага и Париж.

Проблемът се появи само ден, след като срив в системата за обработване на багажите на летище “Гетуик” причини хаос и дълги опашки, принуждавайки пътниците да се откажат от чекиран багаж и да пътуват само с ръчен.

Заради хилядите засегнати пътници Бритиш еъруейз може да понесе огромни разходи за обезщетения, допълва ДПА.

Според европейското законодателство пътниците, чиито полети са били забавени, могат да поискат обезщетения, освен ако причината не е била извън контрола на превозвача.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *