Kак действат на организма eлектрошоковите оръжия?

Споделете лесно и бързо тази публикация

Eлектрошоковите оръжия – набиращи популярност средства за самозащита, влияят силно не само върху тялото, но и върху мозъка.

Познати още като тейзър (taser) или стън гън (stun gun), електрошоковите оръжия са рекламирани като несмъртоносни, но това далеч не означава, че са безопасни.

Тейзърите шокират жертвата си, буквално и преносно, с електрически заряд, равняващ се на около 50 000 волта. Този заряд е 5 пъти по-висок от максималния допустим волтаж, протичащ по стандартните електрически огради.

Когато толкова силно електричество влезе в контакт с тялото, то буквално неутрализира нервната система за кратко време. Нервните клетки използват електрически импулси, за да приемат и изпращат информация от мозъка към тялото и обратно.

Ако човек удари пръстите на краката си по невнимание, чувствителни към увреждане нервни клетки (ноцирецептори) почти мигновено изпращат сигнали към мозъка, които се интерпретират като болка – сигнал за опасност и промяна на поведението. За тези цели обаче, генерираните електрически импулси са от порядъка на 100 миливолта.

Когато тялото бъде подложено на 500 000 пъти по-мощното електричество от тейзъра, нервните клетки, пътища и системи изпитват ефектите на своеобразен токов удар. Изпитваният шок претоварва нервната система и води до напълно безконтролно свиване на мускулите, което води до невъзможност за движение и дори загуба на баланс и падане. По този начин може да бъде обезвреден нападател, за период от 15-20 секунди до 1 минута.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *