Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Любопитно Най-четени Свят

Отбелязват 100 години от рождението на Кенеди в САЩ

В САЩ днес отбелязват стогодишнината от рождението на Джон Фицджералд Кенеди, 35-ия президент на страната, предаде БТА.
В музея на негово име в Бостън ще бъде открита изложбата „Джей Еф Кей – 100. Събития и възпоменания“. Експонатите са свързани с детството и младостта на Кенеди, включително флагът на торпедния катер, командван от него през Втората световна война.

Ще бъдат представени и документи от периода на Карибската криза, както и чернови на речи за гражданските права.

Федералната пощенска служба пусна юбилейна марка с лика на Джон Кенеди, а президентската библиотека организира конкурс за фотографии на места по света, наречени на негово име.

Джон Ф. Кенеди е роден на 29 май 1917 г. в Бруклайн, щата Масачусетс. След като завършва Харвардския университет, през 1941 г. постъпва в резерва на ВМС на САЩ. Във Втората световна участва в тихоокеанския боен театър и е награждаван с медали.

Подкрепя движението за граждански права

След войната е избран в Камарата на представители, а после и в Сената като представител на Демократическата партия от Масачусетс. На президентските избори през 1960 г. побеждава републиканеца Ричард Никсън и на 43 години става най-младият в историята президент на САЩ.

През мандата си увеличава броя на американските военни съветници в Южен Виетнам и разрешава операцията на ЦРУ в Куба с цел сваляне на режима на Фидел Кастро, а през октомври 1962 г. благополучно преодолява Карибската криза.

във вътрешната политика Кенеди подкрепя движението за граждански права, отменя дискриминацията при наемането на работа и създава комисия към Белия дом по правата на жените.

На 22 ноември 1963 г. Джон Ф. Кенеди е убит със снайпер при посещение в Далас, Тексас. Разследващата комисия постановява, че единственият отговорен за убийството е бившият морски пехотинец Ли Харви Осуалд.

Самият Осуалд е застрелян публично два дни по-късно от Джак Руби, притежател на нощен клуб в Далас, който впоследствие умира в затвора.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *