Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Общество

Превозвачите се разбраха с държавата за тапите на ГКПП

Превозвачите и шофьорите, които днес протестираха на ГКПП-Кулата, са удовлетворени засега от предприетите мерки и действия от държавните институции.
Превозвачите настояваха за избягване на задръстванията на товарни автомобили и облекчаване на трафика през този най-натоварен български граничен пункт.

В момента трафикът е нормален и опашки от камиони няма. Това обяви заместник-председателят на Съюза на транспортните работници Александър Стамболийски след състоялите се днес разговори на територията на пункта с областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, директора на ОД на МВР Благоевград Николай Хаджиев, директора на РДГП-Смолян Стоян Мандаджиев, началника на митница „Югозападна“ Георги Александров, народния представител Атанас Стоянов.

Разговаряно е и с представители на гръцките гранични власти. Поставените от нас искания са изпълнени, с изключение на тези, за които се изисква техническо време за изпълнение, каза Стамболийски, цитиран от БТА.

Дадени са разпореждания на служителите на пункта как да се работи, за да се избегнат задръстванията. Единствено от страна на гръцките власти са помолили за няколко дни време, за да бъдат подготвени нови трасета и на пункта Промахон да се заработи на пълни обороти след 10 юни.

„Три трасета и трите кантара за товарни автомобили на българския пункт ще работят денонощно и трафикът няма да бъде спиран непосредствено пред тях“, каза Стамболийски.

„Ще наблюдаваме и ще информираме чрез медиите какво се случва, за да има прозрачност на действията и от наша страна, и от страна на институциите“, добави той.

В разговорите днес е договорено да бъде създаден оперативен дежурен център за поддържане на постоянна комуникация и бърза реакция при евентуални проблеми и нарушения, добави Стамболийски.

Той обяви, че при това положение протестът днес няма защо да продължава, но че протестната готовност остава и ще се реагира отново, в случай че договорените мерки не се изпълняват.

Областният управител Бисер Михайлов заяви, че правителството и институциите реагираха незабавно в отговор на исканията на недоволните превозвачи и шофьори. Той припомни, че в събота по този повод на ГКПП-Кулата бяха министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов.

По думите му голяма част от проблемите и исканията на превозвачите вече са решени. Михайлов увери, че ще бъде направено необходимото задръстванията на ГКПП-Кулата да бъдат сведени до минимум. „Не бива да забравяме, че ГКПП-Кулата е най-натовареният български граничен контролно-пропускателен пункт, през който за денонощие в двете посоки преминават по над 1700 товарни автомобили, подчерта той.

Част от поставените въпроси вече са решени, останалото ще бъде направено в най-кратък срок“, каза Михайлов. Директорът на РДГП-Смолян и началникът на митница „Югозападна“ също отбелязаха, че са предприети необходимите действия от тяхна страна за ускоряване на проверките и контрола, осъществявани на граничния пункт.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *