Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Анадолски вълци нападат добитъка край Малко Търново

Глутница вълци, вероятно дошли от Турция, нападат земите край Малко Търново. От десетина дни хищниците обикалят на 5 км от града и са убили бикове и телета.
Това съобщава днес „Труд“, добавяйки, че предпазливите зверове постоянно се измъкват от ловците.

За по-малко от седмица те са удавили 12 крави и 400-килограмов породист бик.

Въпреки това до момента официално няма сигнал за изядено домашно животно, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Набезите на глутницата към стопанствата с животни обаче са заснети от камерите на съседното ловно стопанство „Гогово нивище“ през деня. Вълците са набрали смелост, тъй като в момента отглеждат малките си и се налагат да убиват по-често.

Според ловци вълците може да са дошли от южната ни съседка, тъй като преди години в европейската част на Турция били разселени над 100 хищника, отгледани в развъдници в Анадола.

„Дори по асфалта излизаха и вървяха на глутници. Беше страшно – бяха нападали сърни, елени, овце. Ние, ловците, малко ги понамалихме. Но откакто се направи оградата на границата, вероятно обикалят и не мога да се върнат на юг“, разказа ловецът с опит в местността Васил Терзийски.

По думите му вълци има навсякъде и в цялата страна са страшно много. „На определени места са напаст. Ловците изпитват трудност да вземат разрешителни за лова им и в последните години хищниците много се увеличиха“, допълни той.

Отстрелват по 30 хищника на година

От 2008 година насам се отстрелват по 30 вълка годишно, казва пред „Труд“ Невен Каравасилев, специалист по ловното стопанство към ловно-рибарското дружество в Бургас.

През 2001- ва година в местността „Босна“ в Странджа планина той лично отстрелял вълчица – нещо, което било изключителна рядкост за онова време, споделя авджията.

Оттогава обаче популацията на вълци започнала да расте и в момента българската била най-устойчива в Европа.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *