Радев събира Съвета по сигурността заради рискове и заплахи

Споделете лесно и бързо тази публикация

Президентът Румен Радев свиква от 10 часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).
Темата на първото заседание на КСНС е “Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ще бъдат обсъдени състоянието на армията, службите за сигурност и МВР.

В заседанието ще участват лидерите на парламентарно представените партии, председателят на НС, премиерът, министри, шефове на служби.

Сложната обстановка в регионален и глобален план, създава рискове за сигурността на страната, смята президентът Румен Радев.

“Затова насрочих и този Консултативен съвет за национална сигурност, за да може да оценим каква е нашата възможност да отговорим реално на тези предизвикателства. Какво е състоянието на въоръжените сили, на МВР, на специалните служби и от какви промени имаме нужда”, каза президентът, цитиран от БНР.

Консултативния съвет за национална сигурност ще обсъжда и разходите за отбрана.

Трябва наистина да постигнем консенсус, тези 2% разходи за отбрана, за които говорим, кога ще бъдат достигнати като процент от брутния вътрешен продукт. В какво точно ще бъдат инвестирани и по какъв начин. Тук не само въоръжените сили, а и МВР и службите. Те всички имат своите проблеми, коментира Радев.

Темата за проектите за модернизация на армията, предизвика напрежение между президент и премиер през последните дни.

Преди няколко дни, на патронния празник на Военната академия “Георги Стойков Раковски”, Радев каза, че като член на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката за достигане на 2% разходи за отбрана от БВП, 20 на сто от които да бъдат за инвестиции.

Премиерът Борисов обаче смята, във връзка с 2-та процента, че “за да се дадат тези средства, трябва да се вземат от някъде другаде”. Колкото и да се мисли за армията, ние имаме и други приоритети, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *