МВР обяви част от мерките за борба с войната на пътя

Споделете лесно и бързо тази публикация

В последните няколко години отново има повишаване на броя загинали по пътищата на страната, отчете на пресконференция вътрешният министър Валентин Радев.
До 2020 г. МВР си поставя за цел броят на жертвите да се намали двойно.

Тази година загиналите са вече 219, като цяло се отчита спад. Има пик на загинали деца – през 2016 г. жертвите са 36.

МВР обмисля отново мерки за безопасност в района на училищата, като поставяне на повече патрулни автомобили. Освен това трябват и часове по пътна безопасност, посочи Радев.

Главният секретар на МВР Младен Маринов призна, че все още ведомството има проблем със събирането на глоби.

Вътрешното министерство предприема нови мерки срещу шофьорите, които не са си платили глобите. На част от тях ще бъдат вземани книжките, докато не ги платят. Ако водачът има влязла в сила глоба и бъде спрян за проверка, книжката му да се взима на място от пътните полицаи.

Нужна е и законова промяна, като според Маринов е добре на всички, които не са платили глобите си да бъдат отказвани други административни услуги, докато не ги платят.

Тестват се информационните връзки между системите на МВР и НАП, за да се направи справка при спирането на всеки на пътя дали дължи глоби.

Директорът на националната полиция Христо Терзийски обясни, че ще се ползва триножник за камерите, които не могат да бъдат ползвани в новите патрулки. Проблемът е, че стъклата на новите автомобили са много по-висок клас от тези на сегашните коли и през тях не може да се снима.

Два дни, след като министър-председателят Бойко Борисов нареди да се вземат спешни мерки за намаляване на произшествията по пътищата, МВР публикува в портала за обществени консултации нова наредба за тестването на шофьорите и участниците в катастрофи за алкохол и наркотици. Общественото обсъждане по законопроекта ще продължи до 12 юни.

В мотивите към проекта на наредбата са записани целите на промените. Сред тях са:
-създаване на ред за установяване на употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози;
-създаване на ефективни механизми за превенция и контрол върху способността на водачите за управление на МПС.
-предвиждане на алтернатива на медицинското изследване, чрез въвеждане на изследване с техническо средство – доказателствен анализатор за -установяване на концентрацията на алкохол в издишания въздух.
-създаване на цялостен, всеобхватен ред, който да допринесе за спазване на забраната на закона за управление на МПС под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *