Морган Фрийман на 80

Споделете лесно и бързо тази публикация

Днес американският актьор Морган Фрийман навършва 80 години. Той е роден в Мемфис, щата Тенеси. Майка му Мейми Една е учителка, а баща му Морган Портърфийлд Фрийман – бръснар.

В детството си бъдещият актьор живее заедно със семейството си в Грийнуд, щата Мисисипи, Гери, щата Индиана, и Чикаго, щата Илинойс.
През 1955 г. се отказва от стипендията за обучение по актьорско майсторство в университета Джаксън в щата Мисисипи и постъпва в американските ВВС.
Възнамерявал да стане военен пилот, но летец така и не станал.

Фрийман по-късно заяви, че в пилотската кабина се чувствал неудобно – имал усещането, че е седнал върху бомба. През 1959 г. е уволнен от американските ВВС и по-късно започва да играе в театъра.
фрийман

Театралният му дебют е през 1967 г. в пиесата “The Nigger Lovers”. През 1968 г. дебютира на Бродуей в мюзикъла “Хелоу Доли”. В началото на 70-те става известен с участието си в детското телевизионно шоу “The Electric Company”.
През 1971 г. е дебютът му на големия екран във филма “Who Says I Can’t Ride a Rainbow?”. През следващите 9 години на Фрийман не са поверени филмови роли и той участва в театрални постановки.

През 1980 г. се снима във филма “Брубейкър” на Стюарт Розенбърг. За участието си във филма “Уличен хитрец” /1987/ на Джери Шацбърг получава първата си номинация за награда “Оскар” за най-добър актьор в поддържаща роля. През 1992 г. се снима в лентата на Клинт Истууд “Непростимо”, която следващата година печели “Оскар” за най-добър филм.

През 1990 г. ролята му във филма “Да возиш мис Дейзи” на Брус Бересфорд му носи “Златен глобус”. През 1993 г. е режисьорският му дебют с филма “Бофа!”, посветен на междурасовите проблеми в южноафриканското общество.
През 1995 г. е номиниран за “Оскар” за най-добър актьор за “Изкуплението Шоушенк” на Франк Дарабонт. По-късно се снима във филмите “Седем” на Дейвид Финчър и “Целуни момичетата” на Гари Фледър.

През 2005 г. получава “Оскар” за най-добър актьор в поддържаща роля за “Момиче за милиони” на Клинт Истууд. Сред по-новите филми, в които се е снимал, са три ленти на Кристофър Нолан – “Батман в началото” /2005/, “Черният рицар” /2008/ и “Черният рицар: Възраждане” /2012/.
Носител е на “Оскар” /2005/, две награди “Златен глобус” /1989 г. и 2012 г./, приза “Сребърна мечка” от кинофестивала в Берлин през 1989 г.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *