Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

”Пирогов” вече има линейка за новородени

Най-голямата спешна болница „Пирогов“ получи днес като дарение първата у нас специализирана линейка за новородени и деца на стойност над 150 000 лева.
„Като реаниматор по професия отлично знам, че транспортирането на интензивно болен пациент на каквото и да е разстояние е предизвикателство само по себе си. Транспортирането на болно бебе, освен смелост и професионализъм от медицинския екип, изисква и високотехнологично специализирано оборудване. Ето защо съм сигурен, че тази линейка ще подпомогне моите колеги в работата им“, заяви зам.-министър Мирослав Ненков по време на официалната церемония по предаването на педиатричната и неонатална линейка, осигурена чрез кампанията „Да оставим следи IV“ на сдружение „Кауза“.

„От статус във Фейсбук преди две години, тази идея се превърна в реалност днес“, посочи Велислава Каймаканова-Ножарова от сдружение „Кауза“. Тя е и автор на фотографиите, благодарение на които са събрани близо 150 хил. лв. за закупуването на техниката.

Бенефициент на дарението е УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, а зам.-директорът по лечебната дейност проф. Николай Габровски прие ключовете на линейката с думите: Това дарение е за цялото ни общество. От него ще се възползват и други лечебни заведения, не само „Пирогов“.

Пред журналисти зам.-министър Ненков обясни, че в сравнение с ежедневните разходи в системата на здравеопазването, сумата от 150 хил. лв. изглежда малка, но сам по себе си жестът и практическото приложение на дарението са от огромна важност за обществото ни.

Инициаторите на проекта далновидно са инвестирали в педиатрична линейка, защото макар че децата, а още повече новородените, които могат да бъдат транспортирани, са много малка група, те изискват както специфични усилия, познания и медицински умения, така и специфично оборудване, допълни още Ненков.

Линейката за новородени се предоставя на Клиниката по детска хирургия към „Пирогов“, която осигурява денонощна, безотказна и адекватна медицинска и хирургична помощ на деца от 0 до 18-годишна възраст.

Всяка година повече от 250 новородени, в това число и недоносени постъпват в „Пирогов“ за спешно и планово специализирано хирургично лечение. Като елитно звено в областта на спешната и плановата детска хирургия и граничните специалности, пироговската болница ежегодно приема за довършващо лечение между 100 и 120 деца от различни болнични центрове в страната. Голяма част от тях са в клинични състояния, изискващи осигуряване на транспортни възможности за адекватни реанимационни мероприятия, сочат данните на „Пирогов“.

Дарението за новата линейка за новородени е четвъртата по ред кампания „Да оставим следи“, чиято основна цел е да насърчава инвестициите в нова, модерна и иновативна медицинска апаратура за детски отделения в страната.

С набраните от предишните три кампании над 145 000 лв. бяха закупени последно поколение кувьози за недоносени, неонатологични монитори, както и специализирана медицинска апаратура за онкоболни деца и за деца с проблеми в ставно-мускулната система за различни детски клиники и отделения в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Карлово и Силистра.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *