Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени Последни новини

Пълна промяна при превозите и пътните такси започва в ЕС

В последния ден на месец май Европейската комисия започна действия за осъвременяване на превозите в ЕС, като промяната се очаква да приключи до 2025 г.
Ще бъдат определени общоевропейски принципи за пътните такси за автомобилите, включително таксата, която шофьорите трябва да плащат в зависимост от пропътуваната дистанция.

Предлага се оперативна съвместимост между системите за пътно таксуване, което ще даде възможност на участниците в движението да шофират в целия ЕС, без да е необходимо да се занимават с различни административни формалности.

Системите, при които се плаща пътна такса за време (седмица/месец/година) – винетките, ще трябва постепенно да бъдат прекратени.

Това означава, че пътните такси, като тези в България, ще трябва да бъдат постепенно променени.

Сега ЕС има законова рамка, определяща пътните такси за камионите, но таксите за частните автомобили се определят от националните правителства.

В следващите 12 месеца предстоят още предложения, включително за стандартите за количеството вредни газове от автомобили и микробуси след 2020 година, както и въвеждането на норми за газовете при тежкотоварните превозни средства.

Предвижда се по-замърсяващите коли да плащат по-висока такса.

„Европа в движение“, както е наречен новият подход в превозите, се очаква да доведе до:
по-безопасно движение по пътищата;
по-справедливи системи за пътно таксуване;
по-малки количества на въглеродния диоксид, по-малко замърсяване на въздуха, по-малко задръствания по пътищата;
по-малко бюрокрация за предприятията;
помощ в борбата с незаконното наемане на работна ръка и осигуряване на подходящи условия за работа и време за почивка на заетите в превозите.
До 2025 г. ЕС ще направлява този преход със законодателни актове и мерки за подпомагане, включително инвестиции в инфраструктура и научни изследвания.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *