Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени Последни новини

ГЕРБ предлага да се премахнат знаците за камери на пътя

ГЕРБ предлага да бъдат премахнати пътните знаци, които предупреждават за контрол на пътните органи, с внесени промени в Закона за движението по пътищата.
Това съобщи в Народното събрание Станислав Иванов, зам.-председател на транспортната комисия.

В събота на среща с премиера Бойко Борисов бяха обсъдени мерки срещу „войната“ по пътищата. На нея бяха набелязани три основни проблема в закона, които ще коригираме, посочи Иванов.

Те се отнасят до знаците преди камерите, наредбата за проверка на наличие на алкохолни и наркотични вещества, тълкувателното съдебно решение от 2014 г. органите да не са на място, където се заснема с мобилни камери, обясни Иванов.

Оказвало се, че шофьорите намаляват скоростта там, където има камери, след което отново натискали газта. Според данни на статистиката, върху които ГЕРБ се опират за част от поправките, от 21 януари т.г. досега са установени над 9000 случая на водачи с невалидни шофьорски книжки или изобщо без документ за правоспособност за МПС.
Само в 10 на сто от случаите шофьорите са и собственици на автомобилите.

Ето защо се налагало и въвеждането на съответна санкция – собственици, предоставили колата си на нередовни водачи или на такива, употребили алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда и/или наркотици, да остават без регистрация на автомобила от 6 месеца до една година.

Трябва да се актуализира и списъкът с наркотични вещества в наредбата, смятат от ГЕРБ.

По-добре е знаците, които предупреждават за камери по пътищата, да бъдат премахнати, коментира министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Той цитира мнението на експерти, според които поставянето на знаците е било грешка. Те сравняват двата периода, когато е имало знаци и когато не е имало и казват, че е по-добре да няма, посочи Радев.

„Такова ни е обществото, още има нужда от изненади, вероятно“, коментира вътрешният министър.

От професионалното ръководство на МВР също твърдят, че е по-добре знаците за камери на пътя да бъдат премахнати и така ще бъде заложено в промените в Закона за движението по пътищата, добави Радев.

Той посъветва водачите да внимават с пътните знаци, а не да се оглеждат има ли полицаи или няма.

Шефът на „Пътна полиция” обясни по-рано днес, че покупка на 84 преносими камери, които ще могат да работят във всички метеорологични условия и няма да са зависими от техническото състояние на автомобила, към който са зачислени.

МВР започна акция за контрол на пътя

МВР започна тридневна акция , чиято основна цел е намаляване на жертвите на пътя. В нея са ангажирани екипи на „Пътна полиция“ и „Охранителна полиция“, информират от ведомството.

През светлата част на деня силите на реда ще следят за шофиране с висока скорост. Екипите ще бъдат разположени на места, предразполагащи към нарушаване на максимално разрешената скорост на движение.

В тъмните часове ще има засилен контрол за недопускане управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и такива, които са употребили алкохол и/или наркотични вещества.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *